El Ministeri d’Hisenda ha informat aquest dilluns a les Comunitats Autònomes del repartiment dels 10.000 milions del Fons REACT-EU destinat a enfortir l’Estat del Benestar i a reactivar l’economia després de l’impacte de la pandèmia provocada per la COVID-19. D’aqueixa quantitat, 1.254 milions seran per a la Comunitat Valenciana, un 12,5% del total.

L’anunci de la distribució d’aquests fons s’ha produït hui durant la celebració telemàtica del Fòrum Extraordinari d’Economia i Política Regional en el qual ha participat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i els directors de Fons Europeus de les CCAA i ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

L’assignació es produeix just quan les negociacions entre les institucions europees per a la regulació d’aquests Fons han conclòs.

D’aquesta forma, els recursos procedents del REACT-EU han de destinar-se a finançar, fonamentalment, operacions en l’àmbit de l’educació, la sanitat i els serveis socials, per a pal·liar l’impacte patit en ells com a conseqüència de la pandèmia, així com per a transformar-los estratègicament de cara al futur. És a dir, a reforçar amb partides addicionals les polítiques públiques bàsiques en un context de crisi en el qual s’han demostrat com la xarxa de seguretat per a milions de ciutadans, han informat fonts governamentals.

En qualsevol cas, el Govern deixa oberta la possibilitat que les CCAA puguen plantejar altres àmbits d’actuació que consideren rellevants per a la reactivació econòmica.

D’acord amb els acords en el Consell de Política Fiscal i Financera del passat octubre els fons del programa REACT-EU es distribuiran per a la seua execució a través dels Fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) i FSE (Fons Social Europeu), dins dels programes operatius de l’Estat i de les CCAA ja existents, afegint un nou eix a aquests. En concret, es repartiran 8.000 milions d’euros en 2021 i 2.000 milions en 2022.

A més, altres 2.436 milions seran gestionats pel Ministeri de Sanitat en 2021, a través del Programa Operatiu Pluri-regional d’Espanya, per a l’adquisició de vacunes per al conjunt d’Espanya que, posteriorment, seran repartides a les CCAA. També es destinaran a un Pla de Reforçament de l’Atenció Primària i a un Pla de Renovació de Tecnologies Sanitàries que executaran les administracions territorials i que buscarà incrementar la capacitat de resposta del sistema sanitari davant futures emergències.

En el cas del programa FEDER, els recursos addicionals s’utilitzaran principalment per a donar suport a la inversió en productes i serveis sanitaris -especialment els vinculats a la COVID-; per a donar suport en forma de capital circulant o de suport a la inversió per a les pimes; en inversions que contribuïsquen a la transició cap a una economia digital i verda; per a inversions en infraestructures que presten serveis bàsics als ciutadans; i en mesures econòmiques a les regions més dependents dels sectors més afectats per la crisi com, per exemple, el turisme.

En el cas del FSE, els recursos addicionals donaran suport a la creació d’ocupació, especialment per a les persones en situació de vulnerabilitat, les mesures en matèria d’ocupació juvenil, l’educació i la formació, així com donar suport a les transicions cap a una economia sostenible i digital així com per a millorar l’accés als serveis socials d’interés general..

Imprimir article
Comenta aquesta notícia