Aquest dilluns entraven en ple funcionament en la Comunitat Valenciana tres ‘jutjats COVID-19′. Cadascun d’ells està situat en cada capital de província amb la finalitat que resolguen uns 700 assumptes al mes, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Aquests nous òrgans judicials es posen en marxa per a alleujar la càrrega de treball provocada per la suspensió dels terminis processals causada per la declaració de l’Estat d’Alarma la passada primavera amb motiu de la pandèmia de coronavirus.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha explicat que, a les províncies de València i Alacant, la jurisdicció més afectada per la suspensió dels terminis processals ha sigut la del Mercantil, mentre que a Castelló ha sigut la social.

Per aquest motiu, s’ha creat el jutjat del Mercantil número 5 a València, mentre que a Alacant serà el número 4, i, en el cas de Castelló, el nou òrgan judicial és el número 5 social.

“Tant a València com a Castelló hem pogut situar aquests jutjats en espais a l’interior de les seues respectives ciutats de la Justícia, mentre que a Alacant s’ha recorregut al lloguer d’un local pròxim al Palau de Benalúa”, ha indicat la consellera Bravo.

Els jutjats de València i Alacant comptaran amb una plantilla de 4 gestors, 5 tramitadors i 1 auxili judicial per a assistir a cada jutge i lletrat de l’Administració de Justícia, i a Castelló s’ha disposat una dotació de personal de 2 gestors, 4 tramitadores i 1 auxili judicial.

En total, el reforç el compondran 33 professionals entre els tres jutjats i ha suposat una inversió per part de la Conselleria de Justícia de 850.000 euros.

Per a Gabriela Bravo, malgrat aquests reforços que alleujaran la càrrega de treball, continua sent necessari que es pose en marxa el Pla Reactiva Justícia Covid 2021 proposat a la Sala de Govern del Tribunal Superior, al Consell General del Poder Judicial i al Ministeri de Justícia, i que “compta ja amb el suport unànime dels col·legis d’advocats, procuradors i graduats socials de tota la Comunitat Valenciana”.

Aquest pla preveu el desplegament de 18 jutges de reforç, 9 lletrats de l’Administració de Justícia i 41 funcionaris que se sumarien a aquests jutjats covid per a potenciar les jurisdiccions Civil i Social a València i Alacant i la Mercantil a Castelló.

D’aquesta manera, València comptaria amb 10 jutges de reforç, 5 lletrats de l’Administració de Justícia i 22 funcionaris. Per part seua, Alacant tindria 7 jutges, 4 lletrats i 16 funcionaris, mentre que per a Castelló es disposaria d’1 jutge, 1 lletrat i 3 funcionaris.

La Generalitat està disposada a aportar 2,2 milions d’euros, de manera que “es podrien resoldre al voltant de 10.600 assumptes cada semestre entre les tres províncies”.

S’estima que els jutjats del Mercantil resoldran una mitjana de 300 casos al mes cadascun, mentre que el jutjat social de Castelló podrà fer el mateix amb uns 100 assumptes mensuals, segons Justícia.

Amb aquesta iniciativa es pretén “reagendar” el calendari judicial, perquè “ara mateix s’estan realitzant assenyalaments de judicis per a finals de l’any 2022 i, si no es posa remei, els terminis d’espera d’un servei essencial com és la Justícia seran completament inacceptables”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia