S’ha entregat en el Registre Central de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública “Estudi de riscos en l’àmbit educatiu. Efectes del SARS-CoV-2 a les aules de la Comunitat Valenciana”.

Hem entrat en un curs escolar excepcional, com tots sabem, diferent, ple de mesures de seguretat enfront del SARS CoV-2, de tipus higièniques, i de tipus organitzatiu.

Quant a les mesures higièniques, nomenarem per exemple, l’ús de gel d’alcohol, o presa de temperatura corporal, per a evitar el contagi, entre les persones, en l’àmbit educatiu en el qual ens trobem les famílies. Si no es realitzen de la forma adequada, generarem altres situacions de risc. L’alcohol pot produir cremades en la pell, a través del seu ús freqüent, o lesions oculars greus. I és necessari parar esment a la temperatura del menor, pel fet que l’exposició prolongada a baixa temperatura podria provocar hipotèrmia.

És per això que es fa imprescindible la figura de la infermeria escolar, que és el personal adequat i competent per a integrar a les aules mesurades de seguretat higièniques, enfront del contagi per COVID-19.

Arribem a gener de 2021 amb una immensa majoria de centres educatius sense sistemes de purificació d’aire. El nou cep de COVID-19 ha sigut ja detectada a la Comunitat Valenciana, i no estem prou preparats per a protegir les aules enfront del virus. Aquest nou cep, segons sembla, podria afectar els xiquets de manera significativa.

Quant a les mesures organitzatives, hem pogut documentar casos de col·legis que han tingut fins a 25 positius, dels quals 11 han sigut de la mateixa aula, i no s’han tancat. Entenem que els retards en les comunicacions de Salut Pública de notificació de casos als centres educatius, i per això a les famílies, han de solucionar-se urgentment per a evitar la saturació en els serveis sanitaris.

La Plataforma Lliure Elecció Educativa Comunitat Valenciana posa a la disposició de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública l’evolució de la situació a les aules, i també la preocupació respecte als protocols d’actuació de Salut Pública davant el contagi de COVID-19 a les aules.

Necessitem conéixer de manera eficaç els protocols d’actuació, i la quantificació real de casos per a considerar brot en una aula, i per a tindre la certesa del tancament del centre educatiu.

És important per a les famílies tindre el llistat de malalties que suposen risc per als xiquets i convivents, actualitzat conforme als nous estudis i ceps descoberts.

Com a famílies, exigim a la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública com ja ho hem fet amb el conseller d’Educació, Cultura i Esport, que les famílies puguen triar lliurement sobre la modalitat d’ensenyament en línia/telemàtic o presencial per als seus fills en període de pandèmia.

Valencia, 2 de enero de 2021. Plataforma Libre Elección Educativa Comunidad Valenciana.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia