(EFE) El temporal de pluja i neu que afecta la major part de la Comunitat Valenciana ha provocat el tancament de huit carreteres. A més, en altres 35 s’ha de circular amb cadenes i en altres 36 la circulació està condicionada o es registren incidències.

De fet, la neu també ha fet acte de presència a la Serra Calderona, tal com mostren les imatges que la nostra lectora Carmen Llácer Gimeno ens ha cedit.

Segons la Conselleria d’Obres Públiques, estan tancades a causa de la neu la CV-196 a Cortes de Arenoso, la CV-391 entre Requena i El Remei, la CV-589 de Moixent a Navalón, la CV-651 de Moixent a Aielo de Malferit, la CV-665 a Ontinyent, la CV-794 entre Bocairent i Alcoi per la Serra de Mariola, la CV-426 de Font Senyoreta a Collado Umán, i la CV-803 a Onil.

Entre les carreteres en les quals es necessiten cadenes per a circular figuren l’A-23 al llarg de quinze quilòmetres, des de Viver (Castelló) cap a Terol, i l’A-31 a Villena (Alacant), així com la CV-12 entre La Torreta i Morella, la CV-124 entre Forcall i Ares del Maestrat, o la CV-388 en l’accés oest a Siete Aguas.

D’altra banda, la Guàrdia Civil ha informat que la neu està condicionant la circulació en 26 vies de la xarxa principal.

En aquests moments està tallat el trànsit a camions en l’A7 i l’A33 a València; l’A3 al seu pas per Conca; A30, A31 i A43 a Albacete i l’A23 a Terol.

Alerta taronnja en algunas zones

A més, l’Agència Estatal de Meteorologia ha incrementat de taronja a roig el nivell d’alerta per nevades a l’interior de les províncies de València i Castelló per risc d’acumulació de neu que podria aconseguir els 20 centímetres en 24 hores en cotes de 500-600 metres a València i 300-400 metres a Castelló.

Aquesta previsió es calcula amb una probabilitat d’entre el 40 i el 70%, segons la mateixa font, i estarà vigent des d’aquest migdia fins a les 21 hores de demà dissabte 9 de gener en el cas de València i fins a les 00 hores del diumenge en el cas de Castelló.

El nivell roman en nivell taronja per nevades a l’interior d’Alacant per damunt dels 600 metres i també a l’interior de la resta de la regió fins al migdia, per precipitacions que podrien oscil·lar entre els 5 i els 15 centímetres.

Hi ha nivell groc també per pluges en el litoral de Castelló, on es podrien acumular fins a 20 litres a partir de les 15 hores, però aquest avís es converteix en nivell groc per nevades a partir de les 15 hores de demà dissabte per la probable acumulació d’uns quatre centímetres de neu (a partir d’uns 200 metres d’altitud).

En el litoral d’Alacant i Castelló hi ha alerta groga per ratxes de vent que podrien ser de fins a 70 quilòmetres per hora.

Precipitacions dèbils pero persistents

Les precipitacions que està deixant el temporal en la major part del territori de la Comunitat estan sent febles però persistents, segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia, i deixen prop de 10 centímetres de neu en punts de l’interior, com Utiel.

Aemet ha informat que a l’interior de la província de València s’acumulen des d’ahir uns 9,6 litres per metre quadrat, la qual cosa equival a quasi 10 centímetres de grossària de la capa de neu mesurats en zones planes.

De matinada han continuat les precipitacions, de neu a l’interior en cota de 600, encara que també de manera puntual en altituds una mica més baixes.

La precipitació acumulada en forma de pluja o neu aquest divendres supera els 31 litres per metre quadrat a Murla i la Vall de Laguar, 26,6 a Pego, 25,2 a Oliva, 21,7 en l’Atzubia, 21 a Vilallonga, 18,2 a Pinet, 15 a Xàbia, 14,2 a Sueca i Alzira, 13,2 a Ontinyent, 6,8 a Alcoi, 3 a Utiel i 2 a València.

Sense classe per la neu

A més, el temporal ha propiciat la suspensió de les classes en 48 municipis, 17 a Alacant, 16 a Castelló i 15 a València, segons les dades oferides per la Conselleria d’Educació.

La borrasca Filomena ha deixat sense classe aquest divendres a uns 29.800 alumnes d’Infantil, Primària, Educació Especial, Batxillerat i FP (17.700 a Alacant, 1.700 a Castelló i 10.400 a Alacant).

A Alacant s’han suspés les classes a Agres, Alfafara, Banyeres de Mariola, Beniarrés, Benilloba, Biar, el Camp de Mirra, Cañada, Castalla, Ibi, Muro de Alcoy, Onil, l’Orxa, Salinas, Sax, la Torre de les Maçanes i Villena.

A Castelló a Albocàsser, Barracas, Bejís, Benassal, Cinctorres, Culla, Jérica, el Portell de Morella, Torás, el Bou, la Torre d’en Besora, la Vall d’Alba, Vilar de Canes, Vistabella, Viver i Zucaina.

A València a Ademuz, Alpuente, Bocairent, Camporrobles, Canals, Casas Bajas, Caudete de las Fuentes, Chera, la Font de la Figuera, Fuenterrobles, la Llosa de Ranes, Navarrés, Requena, Utiel i Venta del Moro.

Educació recomana, per a major seguretat, que la ciutadania s’informe directament pels canals oficials dels seus ajuntaments sobre la suspensió de classes.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia