El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha presentat aquest dilluns el pla de xoc ‘Resisteix‘. Aquest està dotat amb 340 milions d’euros. L’objectiu és minimitzar els danys i reactivar els sectors econòmics més afectats per les restriccions derivades de la pandèmia.

Segons ha indicat el president, les ajudes contemplades en el pla permetran beneficiar a 21.000 empreses i 43.000 autònoms dels sectors més sensibles a la paralització de la mobilitat social, com la hostalería i els allotjaments turístics; l’hostaleria i la restauració; les activitats turístiques (com a agències de viatge, operadors turístics o serveis de reserva), i les activitats artístiques i d’oci (com a arts escèniques, gestió de sales d’espectacles, gimnasos, parcs d’atraccions o ludotecas).

Durant la seua intervenció, el president ha assegurat que el Consell està concentrant la seua gestió en la superació de la pandèmia i la reactivació econòmica, perquè la prioritat ara és “salvar vides, salvar treballs i empreses, i salvar famílies”, i tot això ha assegurat “de manera simultània”.

El cap del Consell ha recordat que des de l’aparició de la COVID-19, la Generalitat ha destinat més de 1.000 milions per a fer front a la pandèmia, dels quals més de 170 milions han sigut destinats a compensar l’impacte en treballadors, autònoms i empreses privades.

A més ha destacat que la Comunitat Valenciana ha sigut l’autonomia que més ajudes ha destinat als treballadors autònoms, un total de 57 milions d’euros. No obstant això, l’augment de les restriccions requereix “fer un nou pas” en el suport al teixit productiu.

Respecte de la necessitat de fer costat als sectors econòmics als quals es dirigeix el pla, el president ha indicat que l’hostaleria representa, segons les dades de finals de 2020, “quasi la meitat dels treballadors que continuen en ERTE i dels autònoms amb prestació per cessament d’activitat”. Així mateix, ha assenyalat que des de l’inici de la pandèmia, els sectors esmentats concentren el 30% de la pèrdua del valor afegit i el 59% de la destrucció de l’ocupació de la Comunitat Valenciana. “Per això -ha assegurat- les Administra-*ciones Públiques estem obligades a protegir l’ocupació i l’activitat de les empreses en aquest període de parèntesi en la seua activitat normal”.

A més, el cap del Consell ha destacat l’agilitat amb la qual s’ha aconseguit l’acord sobre el Pla Resisteix, i en aquest sentit ha recordat que en els últims 10 dies s’han celebrat reunions amb la patronal i els sindicats per a explorar les ajudes als sectors més afectats; s’ha convocat la taula institucional amb les diputacions, els grans ajuntaments i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies per a acordar el Fons COVID-19 de Cooperació Municipal; i s’ha dissenyat el Pla Resisteix.

Fonaments del Pla Resisteix

Durant la seua intervenció el president ha explicat que el pla de xoc s’articula en quatre blocs: ajudes directes a empreses, autònoms i treballa-daures afectats per ERTE, dotat amb 105 milions d’euros; ajudes específiques per a sectors amb un perjudici sostingut durant tota la pandèmia, amb 8 mil·lions d’euros; nous instruments financers del Institut Valencià de Finances (IVF) per import de 100 milions d’euros; i el Fons de Cooperació COVID-19, acordat amb diputacions i ajuntaments, que aconseguirà els 127 milions d’euros.

Cal destacar que les diferents ajudes no tindran un caràcter excloent, per la qual cosa una mateixa empresa o autònom podrà optar a més d’una prestació de les incloses en el ‘Pla Resisteix’, amb l’objectiu que tinguen un impacte real en tot el territori i responguen realment a les necessitats de les diferents realitats productives que es donen dins de cada sector.

En concret, dins del primer bloc d’ajudes, les principals mesures establides en el pla són una línia de 80 milions d’euros d’ajudes directes de la Generalitat dirigides a bonificar fins al 100% les quotes a la Seguretat Social de les més de 21.000 empreses i 43.000 autònoms dels sectors d’allotjament i hostaleria, agències de viatge, activitats artístiques, recreatives i d’oci.

Així mateix, es contempla concedir 8 milions d’euros per als 26.000 autònoms més afectats pel tancament total de la seua activitat o la reducció dràstica dels ingressos. Es tracta d’una ajuda autonòmica que serà complementària a la prestació que ja han rebut de la Seguretat Social.

De mateixa manera, s’ha previst destinar 17 milions d’euros a través d’una ajuda directa autonòmica als 48.000 treballadors que encara hui continuen en ERTE, i que pateixen una situació de reducció de salaris “que s’està allargant massa”, ha assegurat el *president.

A més, Puig ha anunciat una línia específica, dotada amb 8 milions d’euros per al suport a les activitats de l’oci i l’entreteniment -amb especial atenció a l’oci nocturn- per la restricció sostinguda durant aquests mesos per a contindre la pandèmia i del qual es beneficiaran especialment les sales de festa i espectacles, discoteques, pubs o café teatres.

En el tercer bloc d’ajudes, dotat amb 100 milions d’euros, el president ha anunciat la creació de dos nous instruments de finançament empresarial “amb condicions molt favorables”, que posarà en marxa l’IVF, “amb l’objectiu d’aportar liquiditat i solvència a les empreses durant 2021”.

Es tracta, d’una banda, d’una línia de préstecs bonificats de fins a 750.000 euros per a les empreses vinculades amb l’oci, allotjament i restauració, i activitats connexes, a través de la qual l’IVF pretén mobilitzar 50 milions d’euros. Aquests préstecs inclouen una part no reembossable que podrà alcançar segons els trams del crèdit fins al 30%.

D’altra banda, es crea una línia per a préstecs participatius, de fins a 800.000 euros, “per a empreses amb una situació financera límit i que abans de la pa-*demia sí que eren viables”. Amb aquesta línia, l’IVF pretén mobilitzar altres 50 mil-*lones d’euros.

Finalment, el president ha recordat la creació del Fons de Cooperació Municipal COVID-19, que s’ha ampliat fins als 127 milions d’euros en incloure també ajudes a l’artesania o a altres sectors adossats a la festa que estan patint en major mesura les conseqüències de la pandèmia.

Puig també ha explicat que les ajudes s’articularan a través del fons específic de resposta de la UE dins del programa de recuperació europeu Next Generation EU, el fons React-EU, del qual la Comunitat Valenciana rebrà en els pròxims dos anys 1.250 milions i que, tal com estableix la comunicació de la Comissió Europea ha de destinar-se precisament a la recuperació econòmica i al sosteniment de l’ocupació i de l’activitat dels Estats membres, entre altres objectius.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia