(EFE) La Generalitat Valenciana ha anunciat aquest diumenge noves mesures anticovid que entraran en vigor aquest dilluns, com la limitació de les reunions als convivents en l’espai privat i a dues persones que poden ser de dos nuclis de convivència diferents en l’espai públic.

També s’ha acordat la pròrroga del confinament perimetral de la Comunitat Valenciana, i el de les ciutats de més de 50.000 habitants durant els caps de setmana i festius, que s’aplicarà des de les 15.00 hores del divendres a les 6.00 del dilluns següent.

Aquestes mesures es recolliran en un decret del president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha anunciat les noves limitacions després de reunir-se amb la consellera de Sanitat, Ana Barceló, la sotssecretària, Mònica Almiñana, i la secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema de Sanitari Públic, Isaura Navarro.

Les mesures entraran en vigor demà dilluns, des de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i estaran vigents fins al 15 de febrer, ha informat la Generalitat.

Respecte al confinament perimetral municipal de les ciutats de més de 50.000 habitants durant els caps de setmana i festius, afectarà a València, Alacant, Elx, Castelló, Torrevieja, Torrent, Orihuela, Gandia, Paterna, Benidorm, Sagunt, Alcoi, Sant Vicent del Raspeig, Elda-Petrer i Vila-real.

En la limitació de les trobades familiars o socials en el domicili i en l’espai públic, bé siguen espais tancats o a l’aire lliure, s’aplicaran les excepcions de cures a persones vulnerables (majors, menors), reunions laborals o institucionals i activitats en l’àmbit educatiu.

Aquestes mesures se sumen a les adoptades aquest dijous de tancament total de l’hostaleria i del comerç a les 18 hores, així com al toc de queda a les deu de la nit, que han propiciat “el semiconfinament”, en una setmana que ha sigut la pitjor de la pandèmia, ha dit el president.

L’objectiu ara, ha explicat, és que es produïsquen “les menors relacions socials possibles” ja que són “el gran focus dels contagis” amb el 69% dels brots registrats entre el 13 i el 20 de gener.

D’aquest percentatge, el 98,7%, pràcticament la totalitat, provenen de reunions amb familiars i amics, a l’ésser l’àmbit on “més ens relaxem i deixem d’usar la màscara”.

El president ha manifestat que els domicilis “no poden convertir-se” en el “substitutiu” de bars i restaurants, i ha agregat que no és possible vigilar en interior de les cases ni tampoc els comportaments incívics, però això no significa que no estiguen prohibits.

“La Comunitat Valenciana no passarà de la nit al dia a convertir-se en un estat policial, seria impossible i no desitjable”, ha advertit Puig, qui ha indicat que el decret que recull les noves restriccions és “un avís del que ara no es pot fer i una crida a la corresponsabilitat”.

Ha insistit que “no eixirem de la pandèmia si no som responsables cadascun de nosaltres” perquè “de res val que una majoria complisca estrictament i una minoria vaja a la seua, amb egoisme”.

“Sé que estem esgotats però és un esforç més per a contribuir a salvar vides, moltes vides, i ajudarà als professionals sanitaris, que s’estan deixant la pell i a vegades la seua pròpia salut”, ha dit Puig per a referir-se a la “situació crítica” que estressa el sistema hospitalari valencià, davant el que el Govern valencià ha de donar “una resposta contundent”.

El president de la Generalitat Valenciana s’ha referit a l’evolució de la campanya de vacunació i a la necessitat de prioritzar en la immunització a persones en major situació de vulnerabilitat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia