Des de l’any 1964, cada 30 de gener se sol commemorar el Dia Escolar de la Pau i la No Violència (DENYP). Es va triar aquesta data pel fet que va ser la data en què van matar a Mahatma Gandhi, líder nacionalista i espiritual de l’Índia i principal figura de la resistència pacífica en el món.

Als països en els quals el 30 de gener coincideix amb període de vacances se celebra el 30 de març o algun dels dies pròxims a aqueixes dates.

En 1998 la ONU va proclamar el Decenni Internacional per a una Cultura de la Pau (2001-2010). En aqueix moment, el Dia Escolar de la Pau i la No Violència portava ja 36 anys practicant-se en centres escolars de tot el món.

Per a Gandhi, la pau no era només una postura acomodatícia per a evitar conflictes. Per a ell, la pau era l’únic camí que havien de recórrer els éssers humans, per a continuar evitant tant de mal, tant de mal i tanta injustícia en el Món.

Per aquesta raó en 1964 el professor, poeta i pacifista mallorquí, Llorenç Vidal, va decidir portar a les aules el pensament de Gandhi i des de llavors se celebra aquest dia. De fet, hi ha un himne per a aquest dia, que es diu Germans de les estreles, amb lletra de Llorenç Vidal i música de Andreu Bennàssar.

El dia de la pau busca sembrar valors en l’alumnat, amb l’objectiu de crear homes i dones que preferisquen parlar en comptes de colpejar, conciliar en comptes de cridar i unir-se en comptes de competir ferament els uns contra els altres: cultura de pau.

A Bétera, els centres educatius també solen celebrar aquesta data cada any amb diferents accions. Encara que enguany ha hagut de ser diferent, els escolars també han celebrat aquesta data. Així ho hem pogut veure en les Xarxes Socials d’alguns centres, els quals posem d’exemple a continuació:

  • En el Col·legi Parroquial Marqués de Dos Aguas s’ha estat treballant les paraules de Mahatma Gandhi: “No hi ha camí a la pau, la pau és el camí”. Així, en la pàgina web d’aquest centre educatiu s’ha publicat un vídeo i unes imatges dels seus alumnes demostrant la seua creativitat artística, llegint el manifest i mostrant el cartell final que han elaborat entre tots els alumnes, des de les classes d’Infantil fins als alumnes de Secundària. Podeu accedir a això a través del següent enllaç: celebració en el Col·legi Parroquial Marqués de Dos Aguas de Bétera.
  • En el Col·legi Nuestra Señora del Carmentambé s’ha fet una presentació en les seues Xarxes Socials sobre la seua Cursa per la pau. A aquesta presentació, la qual compta amb diferents imatges i un vídeo, es pot accedir a través del següent enllaç: presentació Cursa per la Pau del Col·legi Nuestra Señora del Carmen.
  • En el CEIP Lloma del Mas, l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) ha decorat les tanques amb garlandes blanques. Encara que el centre tenia fer una celebració al pati amb La Lloma Band, gaudint de la música en directe i dels companys/as. No obstant això, la difícil situació actual els ha fet adaptara a les circumstàncies, de la qual cosa la comunitat educativa ja ha aprés molt.
  • En el CEIP Camp de Túria, les diferents aules també van estar treballant en aquest tema, realitzant diferents activitats com pintar un quadre de Gandhi.
  • En el Complejo Educativo Mas Camarena ho ha commemorat cada grup d’alumnes en la seua classe amb una infinitat d’activitats: murals, jocs, música, manualitats… Durant la jornada es van demanar molts desitjos, sent el més repetit que tots els companys del col·le i les seues famílies estiguen bé per a prompte tornar a reunir-se tots junts.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia