El 4 de febrer se celebra el Dia Mundial contra el Càncer, promogut per La Organització Mundial de la Salut, el Centre Internacional d’Investigacions sobre el Càncer (CIIC) i la Unió Internacional contra el Càncer (UICC). La finalitat d’aquesta commemoració és la d’augmentar la conscienciació i mobilitzar a la societat per a avançar en la prevenció i control d’aquesta malaltia.

El diagnòstic precoç i les millores en les teràpies, entre altres factors, han aconseguit estabilitzar la taxa de mortalitat associada al càncer i augmentar els índexs de supervivència. Així ho indiquen els últims informes elaborats des de la Direcció General de Salut Pública.

Per això, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública manté el seu compromís de continuar amb les proves i intervencions necessàries per a la seua ràpida detecció (proves de garbellat de càncer de mama i còlon o circuits ràpids protocolitzats) malgrat la pandèmia.

De fet, el càncer és, juntament amb els casos urgents no demorables ni derivables, una de les excepcions a la suspensió de l’activitat quirúrgica programada que s’ha decretat en la Comunitat Valenciana per a poder concentrar els esforços del sistema sanitari valencià en la lluita contra el coronavirus.

És així perquè el càncer és una de les malalties amb major impacte en la salut de la població en la Comunitat Valenciana, amb una mitjana de 75 nous diagnòstics al dia. És a dir, al voltant de 27.300 valencians/as reben un diagnòstic de càncer cada any, segons els últims informes. Per gèneres, la incidència del càncer és 42% dones i el 58% restant, homes.

Aquesta taxa d’incidència, que se situa en 552,7 casos per 100.000 habitants, ha experimentat un increment del 3% en homes i del 10% en dones durant l’última dècada. Així, s’estima que 1 de cada 3 homes i 1 de cada 4 dones té risc de desenvolupar càncer al llarg de la seua vida.

Els tumors més freqüents entre els homes són pròstata, pulmó, colorectal i bufeta urinària, mentre que els càncers més freqüents entre les dones són, per aquest ordre, mama, colorectal, pulmó i coll uterí.

Les taxes de mortalitat s’han estabilitzat en els últims deu anys, probablement per la detecció més precoç de determinats càncers, les millores en els tractaments i la reducció del consum de tabac. Una disminució, la del consum de cigarrets, que només s’adverteix en homes.

De fet, la creixent incorporació de la dona a l’hàbit tabàquic sembla estar darrere de l’increment del 66%, entre 2008 i 2017, en les taxes d’incidència del càncer de pulmó en dones. Aquest augment porta aparellat un creixement de les taxes de mortalitat per 100.000 dones, en el mateix període, d’un 46%.

Malgrat aquesta dada, la supervivència és major en les dones i existeix una tendència cap a un lleuger increment al llarg del temps. Si en el període entre 2004 i 2009, la supervivència en dones malaltes de càncer era del 58%, entre 2010 i 2015 va pujar al 63%. En homes, just la meitat sobrevivia al càncer entre 2004 i 2009, mentre que en el període de 2010 a 2015 la supervivència es va elevar al 53%.

“La investigació sobre el càncer i la seua translació a la pràctica diària obrin una finestra a l’esperança per a totes les persones de la Comunitat Valenciana afectades per aquesta malaltia. Per això, en el Dia Mundial contra el Càncer, la Conselleria de Sanitat vol reafirmar la seua aposta per estar sempre al costat de tots els ciutadans i ciutadanes”, ha indicat la titular del departament, Ana Barceló.

L’Organització Mundial de la Salut, el Centre Internacional d’Investigacions sobre el Càncer i la Unió Internacional Contra el Càncer commemoren cada 4 de febrer el Dia Mundial del Càncer amb l’objectiu d’augmentar la conscienciació i mobilitzar a la societat per a avançar en la prevenció i control d’aquesta malaltia.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia