La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha consolidat la seua estratègia de prevenció de la mutilació genital femenina després de cinc anys de treball continu amb el personal sanitari, associacions comunitàries i altres administracions implicades.

Des que en 2016 es creara en la Comunitat Valenciana el Protocol d’Atenció Sanitària davant la Mutilació Genital Femenina, es dissenyara el Mapa de Risc de Mutilació i es designara una Unitat de Referència per a la Cirurgia Reconstructiva de la Mutilació Genital a l’Hospital Universitari Doctor Peset, la sensibilització i formació del personal sanitari ha sigut molt àmplia i la coordinació entre equips i administracions està donant els seus fruits.

El principal objectiu és evitar l’aparició de nous casos de mutilació genital en xiquetes que residisquen en la Comunitat Valenciana, així com atendre aquelles dones que ja l’han patida i presenten problemes de salut. “En aquests cinc anys, hem aconseguit que el personal implicat siga conscient de la importància de detectar, atendre i previndre aquest greu problema de salut en coordinació amb altres àmbits com l’atenció psicosocial i la Justícia”, ha assenyalat Ana Barceló, consellera de Sanitat Universal i Salut Pública.

Amb motiu del Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, cada 6 de febrer, Barceló ha donat a conéixer les dades de l’últim any en la Comunitat Valenciana. En 2020, en el conjunt de centres i/o serveis d’atenció primària i especialitzada s’han registrat 30 casos nous de mutilació, cap d’ells en edat pediàtrica. També s’ha activat el seguiment per part de pediatria d’una xiqueta de 8 anys en considerar que la menor podia estar en risc si viatjava al seu país d’origen.

El seguiment continu de les filles de dones que han patit mutilació genital és fonamental per a evitar possibles conflictes emocionals i familiars que es produirien en l’adolescència en cas en cas que es dugui a terme aquesta pràctica.

Per a facilitar el seguiment dels casos de risc, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública posarà en marxa a la fi de febrer el Full de seguiment de la Mutilació Genital, una nova eina que estarà a la disposició de tots els i les pediatres d’atenció primària a través del Sistema d’Informació Ambulatòria (SIA).

En 2020, malgrat la situació de pandèmia, el treball de la Unitat de Referència per a la Reconstrucció Genital situada en el Departament de Salut de València – Doctor Peset, s’ha mantingut. Han sigut valorats 13 nous casos, dels quals 4 dones han sigut intervingudes i 5 estan pendents de cirurgia quan es normalitze la situació sanitària.

Respecte a l’atenció psico-sexual a aquestes dones, s’han realitzat 7 primeres visites i 18 successives. En total hi ha 8 dones en seguiment. Així mateix, s’ha comptat amb el suport de l’associació DJO Aminata, creada per l’agent de salut Aminata Soucko.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia