(EFE) L’Audiència de Madrid ha assenyalat per a aquest dilluns, 8 de febrer, el judici al valencià resident a la Pobla de Vallbona, Paco Sanz, el “home dels 2.000 tumors“. La Fiscalia li demana sis anys de presó per fingir en diferents Mitjans de comunicació la gravetat de la seua malaltia i estafar 264.780 euros a milers de persones, entre elles diversos famosos, a les quals va demanar diners per a curar-se.

Amb Paco Sanz també s’asseurà en el banc dels acusats la seua parella, per a qui el Ministeri Públic sol·licita tres anys de presó pel mateix delicte d’estafa.

Entre els afectats que estan citats a atestar en la vista es troben l’humorista José Mota, el presentador de televisió Jorge Javier Vázquez, l’exjugador de waterpolo Pedro García Aguado, conegut pel programa televisiu “Germà major”, els actors Santi Rodríguez, Nacho Guerreros i David Muro, així com el xef Pedro Roca.

Entre els perjudicats que compareixeran en el judici es troben també un oncòleg i un dermatòleg, i igualment està citat per a atestar l’escriptor Alejandro Ruiz Hurtado, autor del llibre “Així va caure Paco Sanz”.

Han renunciat a exercitar accions en el procediment els cantants Ramón Melendi i Charo Reina, els presentadors de televisió Risto Mejide i Dani Mateo, el youtuber Auronplay i el futbolísta del Cadis Álvaro Negredo.

La Fiscalia assenyala en les seues conclusions provisionals que Paco Sanz, fingint que li quedaven escassos mesos de vida, va aconseguir recaptar en set anys 264.780 euros.

Ho va aconseguir demanant ajudes econòmiques a través de xarxes socials, televisió i altres mitjans de comunicació per a tractar d’aconseguir un tractament experimental als Estats Units, perquè a Espanya no existia, d’una malaltia que en realitat no tenia cap risc vital imminent, afig l’escrit d’acusació.

Explica que en 2009 se li va diagnosticar la síndrome de Cowden, una malaltia d’origen genètic de les catalogades com a rares i que es caracteritza per l’aparició de tumors benignes.

A l’acusat se li va concedir la incapacitat absoluta per a treballar per malaltia comuna sent beneficiari d’una pensió de 745 euros.

El Ministeri Fiscal relata que aprofitant-se de la seua malaltia Paco Sanz va ordir un pla per a obtindre un lucre patrimonial il·lícit entre 2010 i 2017.

Durant aqueix temps va fer creure en xarxes i mitjans que la seua malaltia revestia una gravetat molt major que la que realment tenia i que l’única manera de salvar-se era realitzar un tractament experimental als Estats Units.

Sota el pretext de finançar aqueix suposat tractament va crear en 2010 la pàgina web www.ayudapacosanz.com en la qual exagerava els símptomes de la seua malaltia, afirmant que patia un càncer genètic o que li quedaven escassos mesos de vida per a commoure a les persones que tingueren accés a aquesta informació.

Algunes d’elles li van donar fons en la creença que serien destinats a finançar el presumpte tractament als Estats Units, que en realitat consistia en un assaig experimental gratuït.

Al costat de les crides a la caritat Paco Sanz aportava el seu número de compte bancària en la qual figuraven com a titulars ell i la seua mare i donava fins i tot la possibilitat que se li donara diners mitjançant l’enviament d’un sms solidari amb un cost de 1,45 euros o en el seu compte de Paypal, i a més tenia oberts perfils en xarxes socials per a la seua campanya.

“Aquestes maniobres van aconseguir sensibilitzar a molts col·lectius i persones, contactant l’acusat amb actors i presentadors de televisió que es van fer ressò de la seua malaltia i que a través de les xarxes socials van difondre desinteressadament els missatges de necessitat d’ajuda econòmica”, afig la Fiscalia.

A més actors i presentadors li van donar donatius i van organitzar gales benèfiques per a recaptar fons i en una celebrada a València en 2013, en la qual reconeguts artistes van participar de manera altruista, es van recaptar 3.000 euros que li van ser entregats a l’acusat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia