El Ple Ordinari de Bétera del mes de febrer es van portar, dins l’ordre del dia, dues proposicions per part del grup polític Ciutadans Bétera:

 • Proposició perquè, entre altres, s’adopten totes les mesures necessàries per a reduir l’enorme impacte de la pujada del preu de l’electricitat en les famílies i els consumidors vulnerables.
 • Proposició presentada per a instar al Govern de la Generalitat Valenciana, per a entre altres, accelerar la campanya de vacunació incloent la possibilitat de vacunació els festius i caps de setmana.

Encara que així constava a l’Ordre del dia, posteriorment Ciutadans va decidir retirar la segona proposició en relació a la campanya de vacunació i només es va presentar la primera proposició relacionada amb la pujada del preu de l’electricitat.

Els acords proposats en aquest assumpte eren els següents:

 1. En primer lloc, l’adopció de les mesures necessàries per a la reducció de l’impacte del citat increment del preu de l’electricitat en els consumidors i famílies vulnerables, en plena onada de fred, amb quarantena sanitària, amb un toc de queda que obliga a romandre moltes hores en les nostres llars i amb una greu crisi econòmica per als autònoms i Pimes derivada de la pandèmia de la Covid-19.
 2. L’Ajuntament de Bétera insta al Consell de Govern a l’elaboració urgent d’un Pla de Garantia de Subministraments Bàsics, dirigida a previndre, detectar i intervindre davant situacions de carències en l’accés a subministraments bàsics com la llum, el gas i l’aigua per part dels consumidors i famílies de la Comunitat Autònoma, el qual contemple diverses mesures:
  a) Ajudes directes a consumidors i famílies vulnerables per a finançar els costos dels subministraments bàsics.
  b) Acords amb les companyies subministradores per a garantir que sempre existisca un preavís, abans d’escometre interrupcions de subministraments amb la finalitat de poder detectar possibles situacions de vulnerabilitat.
  c) Acords per a compensar els costos derivats de la suspensió de la interrupció de subministraments per causa d’impagament pels consumidors i famílies en situació vulnerable, especialment durant els mesos d’hivern.
 3. Així mateix, l’Ajuntament de Bétera insta al Consell de Govern que, al mateix temps, inste al Govern d’Espanya a l’impuls de diverses mesures:
  a) Finalitzar amb la doble imposició establida en les factures de la llum i el gas natural, traient els impostos d’hidrocarburs i electricitat respectivament de la base imponible de l’IVA, rebaixant així enormement els preus de l’electricitat a les famílies i empreses espanyoles i fent més competitiva la nostra economia al situar aquests costos en línia amb els dels nostres socis europeus.
  b) Establir un tipus d’IVA reduït 10% per a les factures de la llum i del gas natural com a mínim, mentre dure la situació d’excepcionalitat derivada de la pandèmia de la Covid-19.
  c) Impulsar en col·laboració amb la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència, una reforma de la tarifa elèctrica en relació amb els elements que determina el seu cost actual (primes en les energies renovables, compensació de costos extrapeninsulars, amortització de deute per dèficit tarifari, etc.) perquè els consumidors no hagen de suportar els que no estan associats al cost de la generació i distribució de l’electricitat.
  d) Impulsar iniciatives legislatives precises per a regular una garantia social d’accés als subministraments bàsics per a tots els consumidors i famílies en situació de vulnerabilitat, especialment en els mesos d’hivern.
  e) Instar a les administracions públiques a reforçar encara més les polítiques d’impuls a l’autoconsum fotovoltaic d’agregació distribuïda i les comunitats energètiques locals.

Després d’un intens debat entre diversos regidors de la corporació, aquesta proposició va ser aprovada amb els vots a favor del PP (4), Mas Camarena-Torre en Conill (4) Ciutadans (3) i Vox (1). Compromís (6) i PSPV-PSOE (3) van votar l’abstenció. No va haver-hi cap vot en contra.

A continuació, oferim el vídeo amb les diferents intervencions dels regidors en torn a aquesta proposició:

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia