El 9 de febrer se celebra el Dia Mundial de les metgesses amb la finalitat de rendir un especial tribut a la doctora d’origen anglés Elizabeth Blackwell, per ser la primera dona en el món a rebre el títol als Estats Units, i després poder exercir aquesta professió.

Elizabeth Blackwell va ser una reconeguda doctora nascuda en Bristol l’any 1821, que a molt curta edat va haver d’emigrar a els Estats Units. Blackwell es va dedicar a l’ensenyament, però poc després que una amiga seua emmalaltira va començar a interessar-se per la medicina.

Després de molts intents perquè l’acceptaren en alguna universitat, va ser la Geneva Medical College qui la va acceptar, i finalment va aconseguir convertir-se en la primera dona a rebre el títol en aquesta especialitat als Estats Units.

Blackwell es va haver d’enfrontar a durs reptes per ser una època plena de convencionalismes i on no era ben vist el paper de la dona en un camp que només era privilegi dels homes. No obstant això, gràcies als seus assoliments i lluites, hui moltes dones al voltant del món, són reconegudes pel seu treball i professionalitat en l’àrea de la medicina.

En aquest dia se sol recordar el paper important d’algunes figures com les següents:

  • Metrodora (200 a 400 d.cc). Prestigiosa doctora de l’antiga Grècia, qui va escriure el text titulat “Sobre les malalties i les cures de les dones”.
  • Gertrude Belle Elion (1918-1999). Especialista, qui a través dels seus incansables estudis en la medicina, va aconseguir descobrir la primera droga per a tractar la leucèmia i, per això, l’any 1988 va guanyar el Premi Nobel en Medicina.
  • Francoise Barré-Sinoussi (1947). Científica francesa que va descobrir que el VIH era el causant de la SIDA. Amb el seu incansable treball, milions de persones infectades amb el virus han pogut fer front a la malaltia i tindre esperances per a algun dia aconseguir erradicar-la de manera definitiva.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia