Cada 11 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència proclamat per la ONU l’any 2015. L’objectiu principal d’aquest dia tan especial, és aconseguir una major participació i inclusió de les dones i les xiquetes en el món de la ciència i la tecnologia i d’aquesta manera trencar amb la bretxa de gèneres.

Actualment, en alguns països del món, existeix una lluita de gèneres, on encara a la dona se li nega la participació en disciplines com la tecnologia, les ciències o les matemàtiques, entre altres.

Aquest dia va ser decretat per a donar veu i un lloc a les dones i xiquetes de tot el món i que tinguen un rol protagonista en unes certes àrees de la ciència, que resulten essencials per al desenvolupament humà.

Molt relacionat amb aquest dia, també es va decretar el Dia Internacional de les Xiquetes en les TIC, que se celebra el quart dijous d’abril proclamat per la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT).

Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència en temps de Covid-19

En 2021, el lema per al Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència és “Les dones científiques, líders en la lluita contra la COVID”. Per això, s’ha previst un esdeveniment virtual en la seu de la UNESCO que reunirà dones científiques que estan treballant des de l’inici de la pandèmia en qüestions relacionades amb la COVID.

Han sigut moltes les implicacions de la pandèmia en les científiques. D’una banda, cal destacar el paper de les investigadores que estan treballant en tots els camps relacionats amb la COVID des de l’inici de la malaltia en el món. I d’altra banda, cal reflexionar a prop de l’impacte negatiu que ha tingut la pandèmia en les dones científiques, augmentant la bretxa de gènere en aquest camp. Sobretot ha afectat les dones que estaven començant la seua marxa en el sector.

Per a això, s’imposen polítiques per a lluitar contra aqueixa bretxa i permetre a les dones entrar i desenvolupar les seues capacitats en el món científic, en igualtat d’oportunitats amb els homes.

Accions per part de diferent entitats

Diferents entitats i institucions han preparat diverses accions per a donar visibilitat al paper que exerceixen les dones dins del camp científic. En aquest sentit, la Diputació de València difondrà en els centres educatius de la província el treball que realitzen les científiques valencianes, en el marc del projecte ‘Exploradores de la Ciència’ de l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM)

que pretén portar a col·legis i instituts, de manera didàctica, informació sobre dones referents de la investigació científica actual.

La iniciativa de ACICOM està subvencionada per l’àrea d’Igualtat de la Diputació i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, i compta amb un blog, propostes didàctiques i quatre llibres per a Primària, Secundària i Batxillerat que acosten als alumnes el treball de 27 científiques de diferents camps del coneixement, la major part valencianes, amb la finalitat de “impulsar la motivació per a seguir itineraris educatius de ciències i reforçar la vocació científica, especialment de les xiquetes”.

El projecte es compon d’un llibre dirigit a Primària i primer cicle de Secundària titulat ‘Exploradores i aventureres de la ciència’, en edició bilingüe, i un altre enfocat al segon cicle de Secundària i Batxillerat, titulat ‘Investigadores intrèpides’ i també disponible en castellà i valencià. Tots dos volums tenen l’opció de desglossar-se en fitxes independents amb la informació de cadascuna de les dones científiques, inclosa la seua població d’origen i les inquietuds en la seua infància, així com les corresponents propostes didàctiques.

La versió de Primària inclou una pàgina per cada científica, amb una foto actual i una altra de quan era xiqueta i textos breus en els quals elles mateixes expliquen de manera senzilla a què es dediquen i quina és la utilitat del seu treball en la vida quotidiana. La versió per a Secundària i Batxillerat reprodueix un perfil de xarxes socials amb informació similar però en format periodístic i amb enllaços a pàgines personals i professionals de les investigadores.

La Diputació de València s’encarregarà de distribuir l’edició impresa dels llibres, tant en valencià com en castellà, entre els ajuntaments de la província, al mateix temps que es facilita el enllaç de descàrrega a tots els centres educatius de Primària i Secundària dels 266 municipis valencians.

Finalment, la iniciativa dona suport al projecte Technovation Girls Comunitat Valenciana, un concurs internacional d’emprenedoria tecnològica per a xiquetes i joves de 10 a 18 anys en què participen 1.500 alumnes de la Comunitat procedents de 62 centres educatius de 55 municipis. L’any passat, l’equip de Godella i Rocafort es va proclamar guanyador del campionat europeu, si bé la pandèmia li va impedir disputar la final mundial en Silicon Valley.

Al seu torn, l’exposició ‘Elles tenen la fórmula’ de la Ciutat de les Arts i les Ciències compta amb una versió digital realitzada per la American University of Afghanistan, que ha traduït a dialectes locals el catàleg, per a la seua difusió en centres escolars.

Es tracta d’una nova itinerància, en aquest cas digital, de l’exposició ‘Elles tenen la fórmula’, després de l’èxit de la seua exhibició en els exteriors de la Ciutat de les Arts i les Ciències i l’interés mostrat per diverses institucions. Cal destacar que, des de dilluns passat, s’exposa a Dubai una adaptació de l’exposició fruit de la col·laboració amb l’Ambaixada d’Espanya a Unió dels Emirats Àrabs i l’Associació de Científics i Investigadors espanyols en aqueix país.

En l’actualitat, ‘Elles tenen la fórmula’ es pot visitar al campus de la Universitat Jaume I de Castelló, coincidint amb el 30 aniversari de la institució. A més, diversos ajuntaments de la Comunitat Valenciana han sol·licitat la mostra perquè s’expose en les seues respectives localitats durant els pròxims mesos.

L’exposició destaca el treball de 39 dones, des de Tapputi-Beletakallim (1200 a. de C.), considerada la primera química de la història, fins a joves promeses de l’actualitat, com Cristina Nevado. En 2019, coincidint amb l’Any Internacional de la Taula periòdica, la Ciutat de les Arts i les Ciències va produir aquesta mostra.

A Bétera, per exemple, des de l’àrea de Dona i Igualtat s’ha animat a sumar-se a la causa divertint-se i aprenent amb un joc al qual es pot accedir a través d’aquest enllaç: http://imarrero.webs.ull.es/mic/

Beques d’investigació científica amb nom de dona

Les fundacions d’investigació biomèdica valencianes Institut d’Investigació Sanitària Incliva, de l’Hospital Clínic de València, i el Centre d’Investigació Príncep Felip (CIPF) van signar aquest passat dimecres, 10 de febrer, un conveni per a la posada en marxa de la beca Ana Lluch, que té com a objectiu impulsar la investigació traslacional en Oncologia. La beca es va donar a conéixer en la vespra del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

La beca, que es convocarà cada dos anys, es destinarà a la contractació d’un investigador o investigadora predoctoral, que rebrà formació en aquesta àrea durant aquest període, sent acollit durant almenys dotze mesos en un grup d’investigació del CIPF i altres dotze mesos en un grup d’investigació de Incliva, sota la coordinació d’un investigador en investigació bàsica i un altre clínic, pertanyents a cadascuna de les institucions convocants.

La beca Ana Lluch té com a fins posar a l’abast d’estudiants predoctorals les eines i coneixements necessaris per a desenvolupar un projecte traslacional i proporcionar-los la capacitació d’excel·lència científica després d’haver completat la seua formació acadèmica, incrementant la massa crítica i construint un pont entre la investigació bàsica i la investigació clínica.

Per a 2021 i 2022 està dotada amb 51.714,16 euros, dels quals cada entitat aporta 25.857 euros, distribuïts en dues anualitats (12.928,54 euros cada any cada entitat).

Incliva i CIPF nomenaran un director/a de projecte en cada centre, dins del grup d’investigació que acollirà a l’investigador/a, amb la qualificació i experiència adequades a l’àmbit de la investigació proposada. Els directors/*ras del projecte actuaran com a supervisors/as científics del projecte i interlocutors davant les direccions científiques dels centres signants.

Una vegada conclosa la investigació, l’investigador o investigadora predoctoral remetrà un resum de la seua activitat als directors del CIPF i Incliva i les parts hauran de fer públics els resultats generals de la investigació, atesos els requisits relatius a les dades de caràcter personal i a la protecció dels drets de propietat intel·lectual.

Les entitats signants es comprometen a realitzar la convocatòria per a la selecció de l’investigador o investigadora predoctoral en el termini de dos mesos des de la signatura del present conveni i resoldre la convocatòria en el termini de dos mesos des de la data de difusió d’aquesta.

Els candidats i candidates a la beca hauran d’estar en possessió del títol universitari en l’Àrea de la Salut i màster homologat o reconegut per l’organisme competent, quan s’haja obtingut a l’estranger.

Es valorarà l’experiència investigadora, motivació i interés científic dels candidats i candidates així com el seu expedient acadèmic (projectes, publicacions, conferències i altres).

L’avaluació s’organitzarà en tres passos: preselecció sobre la base del currículum del candidat o candidata, carta de motivació i memòria proposada; entrevistes orals; i notificació del resultat, després del període d’entrevistes. En cas de rebuig per part del candidat seleccionat, s’oferirà per ordre als qui hagen quedat en la reserva.

La beca porta el nom de la doctora Ana Lluch, en reconeixement a la seua trajectòria professional. Ana Lluch és especialista en Oncologia i primera catedràtica en aquesta àrea. Entre 2005 i 2019 ha sigut cap del Servei d’Oncologia i Hematologia de l’Hospital Clínic de València.

Figura entre els 100 millors metges d’Espanya de la llista Forbes i ha sigut nomenada com a millor oncòloga d’Espanya pel Monitor de Reputació Sanitària (*MRS), que recull opinions de professionals sanitaris i pacients, i ha sigut realitzat per l’institut d’investigació de mercats Anàlisis i Investigació i finançat pel Monitor Empresarial de Reputació Corporativa (Compre).

Precisament, la seua labor d’investigació genètica del càncer de mama i la seua detecció precoç, li ha proporcionat múltiples reconeixements nacionals i internacionals.

Entre altres, ha sigut reconeguda en la 4a Edició dels Premis de Reconeixement a la Trajectòria Professional de l’Organització Mèdica Col·legial (OMC), ha rebut el premi Sanitàries 2019 en la categoria de Medicina, Premis la Fundació Fundamed (Fundació de Ciències del Medicament i Productes Sanitaris) i Premi Internacional d’Investigació Oncològica, Científica i Tècnica Ramiro Carregal.

Dones a destacar en el camp de la ciència al llac de la història
  • Marie Curie: Va ser la primera dona a la qual se’l va reconéixer el seu treball en el camp de la ciència i per això se li va atorgar el Premi Nobel en Física i Química.
  • Ada Lovelace: Va ser pionera en sistemes informàtics i programació d’ordinadors.
  • Margarita de Salas: Científica espanyola, que va descobrir a través del seu treball, importants avanços en l’ADN humà.
  • Flora de Pablo: És una doctora en biologia molecular, qui continua lluitant per la reivindicació de la dona en el món de la ciència a través de la fundació anomenada Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues.
  • Vera Rubin: Astrònoma estatunidenca descobridora de la matèria fosca gràcies a les seues observacions en la rotació d’estreles al voltant de galàxies.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia