Cada 22 de febrer es commemora el Dia Mundial de l’Encefalitis. Es tracta d’una jornada que busca educar a les persones sobre què és aquesta malaltia, quina és la causa, com previndre-la i per descomptat la forma més adequada de tractar-la.

L’encefalitis és una inflamació del cervell que es produeix per un virus i que pot afectar les estructures més pròximes a aquest, com són les meninges o la medul·la espinal.

En general aquesta inflamació cerebral fa que el pacient evidencie els següents símptomes: febre, convulsions (no es dona en tots els casos), mal de cap i apatia. No existeix un sol tipus de virus que puga generar l’encefalitis, sinó que hi ha diversos d’ells que poden desencadenar aquest quadre.

Alguns dels virus més comuns que poden produir encefalitis són:

  • El virus de l’herpes que es transmet de manera sexual i causa butllofes genitals.
  • Arbovirus, el qual és transmés per mosquits, com el virus del Nil Occidental o encefalitis japonesa.
  • Virus de la ràbia, també pot ocasionar en el cas més greu encefalitis.
  • El virus de la pòlio, també pot produir encefalitis sobretot als xiquets.
  • En casos greus de hepatitis A, pot desencadenar-se la inflamació del cervell.
  • Finalment, encara que és poc freqüent, el VIH també pot causar encefalitis.

Encara que les jornades associades a l’encefalitis es realitzen cada any, encara hi ha moltíssimes persones que desconeixen aquesta malaltia i quan algú en la família la contrau no saben com procedir i se senten aclaparats per la situació.

En realitat, a pesar que l’encefalitis és una malaltia poc freqüent, solament a Espanya es diagnostiquen cada any aproximadament 600 casos, la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) estima que poden haver-hi molts casos més que no són diagnosticats o se’l relaciona amb una altra mena de malaltia.

Encara que en la majoria dels casos l’encefalitis és una malaltia que es pot curar sola, sense quasi cap mena de tractament, és important saber com previndre-la, perquè en casos molt greus pot deixar seqüeles com, pèrdua de memòria, canvis mentals, alteracions del comportament i fins i tot dèficit en el moviment.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia