La Sindicatura de Comptes ha emés un informe sobre el control intern financer, durant els exercicis de 2017 a 2019 (primer trimestre), en 21 municipis d’entre 20.000 i 25.000 habitants, segons les dades poblacionals que figuraven a 1 de gener de 2015.

Concretament, els ajuntaments fiscalitzats han sigut Alboraia, Alfafar, Almoradí, Altea, Aspe, Bétera, Carcaixent, Cullera, Ibi, L’Alfàs del Pi, La Nucia, La Pobla de Vallbona, Llíria, Moncada, Mutxamel, Paiporta, Picassent, Pilar de la Horadada, Requena, Riba-roja de Túria i Sant Joan d’Alacant.

El control intern d’aquests ajuntaments ha sigut valorat fins a un màxim de 50.000 punts, distribuïts per àrees i subàrees. El resultat
d’aquesta avaluació s’ha recollit en els respectius informes definitius emesos per a cadascuna de les entitats locals objecte d’aquesta fiscalització.

D’acord amb la valoració efectuada, els ajuntaments amb millor control intern són els d’Aspe, Paiporta, Alfafar i Riba-roja de Túria,
mentre els que presenten pitjor puntuació han sigut Moncada, La Nucia, Alboraia i Carcaixent.

En aquest sentit, cal ressaltar també que Bétera es troba entre els 10 primers, amb la huitena posició i un risc mitjà segons l’anàlisi.

L’anàlisi realitzada ha posat de manifest que en el 95,2% dels ajuntaments fiscalitzats no es compleixen els terminis de les fases del cicle pressupostari durant els exercicis fiscalitzats i existeixen valors prescrits o en risc de prescriure. Així mateix, s’ha constatat que en el 85,7% dels consistoris no s’estima el cost i el finançament del manteniment de les inversions i es presenten algunes manques de l’entorn tecnològic rellevants des del punt de vista de la seguretat.

Per àrees, la millor avaluada ha sigut la de Gestió Administrativa (75%), mentre que la d’Entorn Tecnològic (55,1%) ha sigut la que ha obtingut la pitjor qualificació.

En els corresponents informes individuals ja publicats, la Sindicatura de Comptes ha efectuat nombroses recomanacions que
afecten les diverses àrees analitzades. Entre elles es troben les destinades a millorar la seguretat i l’eficàcia de l’entorn tecnològic, ja que la crisi sanitària i socioeconòmica mundial causada per la pandèmia de la COVID-19 que marca la nostra realitat en el moment de publicar aquest informe ha posat de manifest la total dependència que té la gestió pública dels sistemes d’informació i les comunicacions (SIC).

Això fa que administracions públiques i ajuntaments siguen més vulnerables enfront dels ciberatacs i que, per tant, siga més necessari que mai mantindre un sòlid sistema de protecció enfront d’ells i una adequada ciberhigiene.

A 1 de gener de 2015, que és quan es va elaborar la mostra, el nombre d’habitants a Bétera era de 23.178 habitants.

L’anàlisi del control intern s’ha realitzat a través d’uns qüestionaris, les respostes dels quals sobre els aspectes més rellevants han
sigut contrastades. La metodologia que s’ha seguit es descriu en l’apèndix 2 d’aquest informe.

El control intern d’aquests ajuntaments ha sigut valorat fins a un màxim de 50.000 punts, distribuïts per àrees i subàrees.

El resultat individualitzat per ajuntament d’aquesta avaluació s’ha recollit en els respectius informes emesos per a cadascun d’ells.
El present informe recull una anàlisi del control intern del conjunt d’aquests ajuntaments. Aquesta anàlisi global permet comparar els resultats de l’avaluació individual dels ajuntaments fiscalitzats i conéixer quines són les principals àrees de risc i les seues causes, així com quines són les incidències rellevants més freqüents.

Tots els detalls d’aquest informe de 80 pàgines es pot consultar en el següent enllaç: consultar ací.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia