Cada últim dimarts de febrer se celebra el Dia Mundial de l’Esterilització Animal.

El Dia Mundial de l’Esterilització Animal és una data que té una connotació i significat molt especials per als amants i defensors de les mascotes a nivell mundial, a causa de la seua importància en el control de la població de mascotes evitant el sacrifici d’animals sans, així com en l’impacte positiu que es genera en la salut i comportament de les mascotes.

Aquest dia va ser proclamat per la Human Society Veterinary Medical Association l’any 1995, per a ajudar a augmentar la consciència sobre la necessitat d’esterilitzar i castrar, per a salvar vides d’animals.

L’esterilització consisteix en l’extracció quirúrgica dels ovaris i úter (en femelles), així com els testicles (en mascles), per a evitar la reproducció de cries i ventrades.

Suposar que pel fet de tindre mascotes, aquestes no són susceptibles de convertir-se en animals de carrer i sense llar, està molt allunyat de la realitat.

S’estima que un elevat percentatge d’animals abandonats alguna vegada van tindre una llar, i que posteriorment han sigut deixats a la seua sort per causes de diversa índole, sent les més comunes la dificultat econòmica de mantindre la seua alimentació i vacunes reglamentàries, així com la falta de perícia per a adoptar i criar a una mascota com un membre del grup familiar.

La divulgació d’informació i execució d’accions per part d’organismes, fundacions i ONG’s és fonamental per a evitar la sobrepoblació d’animals abandonats i control de la natalitat de les espècies de gossos i gats, evitant així problemes de salubritat pública i ambiental.

D’acord amb estudis i recomanacions efectuades per metges veterinaris, és de vital importància esterilitzar i castrar a les nostres mascotes, preferiblement abans del primer zel, per les següents raons:

Ajuda a previndre malalties, com a infeccions uterines (piometra) i el càncer de mama en el cas de mascotes femelles; i en els mascles prevé el càncer de testicles, el qual pot agreujar-se en el 50% dels gossos i el 90% dels gats. Altres malalties comunes a tots dos gèneres són les neoplàsies i disfuncions articulars, depenent de la raça, gènere i edat de la mascota.
Evita la superpoblació canina i *gatuna, a causa de la proliferació de cries i ventrades no planificades, i que, d’acord amb normatives sanitàries, poden ser susceptibles de ser sotmesos a eutanàsia.
Beneficia el comportament de les mascotes, especialment en l’època de zel, i disminució de comportaments agressius.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia