Els centres d’Atenció Primària de la Comunitat Valenciana estan definint rutes òptimes per a escometre la vacunació domiciliària, tant de persones amb gran dependència que no estan institucionalitzades com de majors de 80 anys, que no poden desplaçar-se fins al centre de salut. Fins hui, més de 30.000 persones majors de 80 anys que viuen a les seues cases han iniciat el procés d’immunització, bé en el Centre de Salut o bé en el seu domicili i, d’elles, unes 4.000 són persones dependents no institucionalitzades.
La vacunació a domicili la desenvolupen professionals d’Infermeria d’Atenció Primària i un/a professional de Medicina localitzat/a (en disposició d’acudir en menys de 15 minuts), que afronten el repte logístic de vacunar al major nombre de persones d’aquests grups prioritaris, en el menor temps possible (els vials de Pfizer han d’utilitzar-se en un termini màxim de sis hores des que es reconstitueixen amb sèrum i es transporten en nevera portàtil) i sense malgastar ni una sola dosi.
Aquests professionals estudien al detall els llistats de població diana i tracen les rutes de vacunació, que seguiran en funció de variables, com l’edat o la dispersió entre els domicilis que han de visitar.
El criteri de l’edat és crucial per a disposar d’un tipus o un altre de vacuna. Per a majors de 80 anys i grans dependents de més de 55 anys s’empra la vacuna de Pfizer. Entre 18 i 55 anys, preferentment AstraZeneca.
A més, els equips de vacunació sempre defineixen les seues rutes de treball d’acord amb els criteris de prioritat en la vacunació i, en cas de romanents de dosis reconstituïdes o vials iniciats, recorren al protocol de bon ús de vacunes.
Definit el planning, es comunica amb 24 hores d’antelació al 112 per si es requerira la seua presència. El dia de la vacunació, la unitat mòbil càrrega en el maletí xeringues, agulles, gases, guants, sèrum i material per a afrontar possibles reaccions al·lèrgiques i es posa en ruta.