Cada 1 de març se celebra el Dia de la Zero Discriminació. L’objectiu d’aquesta iniciativa és plantar-li cara a la discriminació, siga com siga.

“Totes les persones tenen talents únics, que poden ajudar i enfortir les metes dels seus països. No importa que diferents semblen o els seus gustos i preferències. Tots els éssers humans gaudim dels mateixos drets”.

Així ho estableix la Declaració Universal dels Drets Humans i ningú té la potestat d’arrabassar-li aqueixos drets a altres individus, molt menys per la seua raça, gènere, preferència sexual, creences religioses o limitació cognitiva, per nomenar algunes de les raons que s’esgrimeixen al moment de discriminar un altre individu.

El principal objectiu d’aquest dia, és frenar els actes de discriminació que es poden estar presentant en col·legis, llocs de treball, centres de salut, comunitats i un llarg etcètera.

Es considera que, cada vegada que es produeix el rebuig cap a un individu o un grup d’ells, s’està afeblint la cohesió social, s’està retardant el desenvolupament de les comunitats, es pot estar atemptant contra la vida de tots.

Aquesta celebració està promoguda i impulsada, principalment, per ONUSIDA, organització que indica que “es tracta d’un dia universal per naturalesa que no té a veure només amb el VIH o aspectes referents a la salut, i que busca cridar l’atenció sobre qüestions relacionades amb la discriminació”.

En aquest sentit, ONUSIDA llança també missatges genèrics i se centra en temes que tenen a veure amb la salut i el VIH quan procedeix.

La seua raó fonamental és la següent, tal com explica ONUSIDA:

 • La discriminació i la desigualtat de gènere continuen sent una enorme barrera per a les dones i les xiquetes que genera un gran impacte en la resposta a la sida.
 • Enguany és un any important per a les dones i les xiquetes que ve carregat d’esdeveniments que van des del Congrés Pequín+25 i la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona, que se celebraran al març, fins a la Reunió d’alt nivell de l’Assemblea General de les Nacions Unides, la qual tindrà lloc al setembre.
 • La data triada per a commemorar el Dia de la Zero Discriminació, l’1 de març, permet fer arribar els seus missatges durant tot l’any des del llançament de la campanya.

Els objectius d’ONUSIDA durant aquesta campanya són:

 • Augmentar la visibilitat dels desafiaments que planteja la discriminació contra les dones i les xiquetes. És important destacar que ací s’inclouen les dones en tota la seua diversitat, també les que viuen amb el VIH, les transgènere i les treballadores sexuals.
 • Generar voluntat política i suport a l’acció per a acabar amb les formes de discriminació legals contra les dones i les xiquetes, i derrocar les barreres econòmiques que impedeixen l’accés igualitari de les dones a la salut i l’educació. Entre aquestes qüestions estan:
 • Edat de les lleis de consentiment per a accedir als serveis sanitaris.
 • Lleis que protegeixen les dones de la violència.
 • Lleis per a evitar els matrimonis primerencs.
 • Programes per a donar suport a la capacitació econòmica de les dones i les xiques.
 • Discrimininalització del treball sexual.
 • Discriminació contra les dones i les xiquetes en l’àmbit educatiu, sanitari i en el lloc de treball.
 • Drets patrimonials i successoris.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia