El President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat la creació del Programa Valencià d’Investigació Vacunal COVID-19. Es tracta d’un projecte que permetrà “millorar l’efectivitat del procés d’immunització”, segons indica Puig.

Així ho ha assenyalat el cap del Consell després de presidir la reunió en la qual s’ha constituït el Programa Valencià d’Investigació Vacunal COVID-19 (ProVaVac), i a la qual han assistit la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, la directora general d’Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer, i el director general d’Investigació i Alta Inspecció de la Conselleria de *Sanitat, Javier Burgos, a més d’experts en epidemiologia i responsables dels principals centres d’investigació sanitària de la Comunitat.

Ximo Puig ha destacat que la Generalitat Valenciana ha posat en marxa un “ambiciós programa d’investigació” sobre el procés de vacunació, en el qual treballaran de forma coordinada la xarxa sanitària pública valenciana i els centres d’investigació, així com amb la Fundació Ellis o l’Institut de Biomedicina de València (IVB-CSIC).

El president ha explicat que aquesta iniciativa, pionera a Espanya, permetrà recaptar informació sobre el programa de vacunació en aspectes relacionats amb la resposta immunitària postvacunal en la població, el grau de l’efectivitat de les diferents vacunes i la seua relació amb les variants existents, l’anàlisi de l’impacte de la vacunació en l’evolució de la pandèmia o com les desigualtats socioeconòmiques, de gènere o de salut poden afectar la vacunació.

Així mateix, ha assegurat que es pretén “sumar les sinergies” de tots els instituts i fundacions de caràcter investigador i biomèdic de la Comunitat Valenciana, que treballaran conjuntament per a generar coneixement i donar suport a la presa de decisions que contribuïsquen a millorar les estratègies d’atenció sanitària i en salut als pacients i a la població de la Comunitat Valenciana, a partir de les evidències científiques recaptades.

ProVaVac comptarà inicialment, a més d’amb els suports d’informació del Sistema Valencià de Salut, amb grups d’investigació de les principals institucions d’investigació sanitària i biomèdica de la Comunitat Valenciana, incloent les fundacions i instituts d’investigació sanitària del sector públic de la Generalitat, les universitats valencianes, institucions estatals amb presència a la Comunitat Valenciana i altres centres d’investigació.

Així doncs formaran part la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO); l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA; l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe); i l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL).

De la mateixa manera, participaran la Fundació Centre d’Investigació Príncep Felip (CIPF); la Fundació d’Investigació de l’Hospital Provincial de Castelló (FHPrCs); la Fundació d’Investigació de l’Hospital General Universitari de València (FiHGUV); l’Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC); i la Fundació ELLIS d’Alacant.

ProVaVac estarà presidit pel President de la Generalitat i en la direcció del programa també participaran la persona titular de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, així com les persones titulars de la Secretària Autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, i de la secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària.

A més, la posada en marxa del programa d’investigació requereix la constitució d’un comité científic encarregat de la identificació, disseny i impuls d’estudis en àrees d’interés, la coordinació dels diferents grups d’investigació i la comunicació pública de resultats.

Per això, es constituirà el Comité Científic del Programa Valencià d’Investigació Vacunal COVID-19 com a grup de treball adscrit a la Presidència de la Generalitat Valenciana, entre les funcions de la qual està oferir recomanacions i assessorar sobre aquelles qüestions que es puguen plantejar sobre el desenvolupament del Programa, des del prestigi i l’autoritat moral, professional i científica dels seus membres.

El Comité estarà integrat, d’una banda, per persones expertes en diferents disciplines.

Li correspondrà al comité científic identificar àrees d’interés referides a l’objecte del Programa i el disseny i impuls d’estudis relacionats amb aquestes; analitzar, assessorar i facilitar els processos de decisió en l’àmbit de la vacunació; proposar protocols d’actuació; coordinar els diferents grups d’investigació; valorar les operatives d’extracció i explotació de dades disponibles i les possibilitats d’automatització; així com la comunicació pública de resultats.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia