Deu incidents per cada 1.000 dosi ha sigut la taxa registrada en la Comunitat Valenciana enfront del Covid-19. Els esdeveniments més sovint notificats són febre, dolor en la zona d’injecció, cefalea, marejos, nàusees o diarrea.
El sistema de farmacovigilància valencià monitora de manera permanent el procés de vacunació i, de moment, no ha identificat reaccions adverses diferents a les indicades pels laboratoris en els prospectes de les vacunes.

Fins hui, sense diferenciar entre les tres vacunes que s’estan administrant, s’han notificat en la Comunitat Valenciana 8 esdeveniments adversos per cada 1.000 primeres dosis administrades (12 notificacions adverses per cada 1.000 segones dosis).

Les vacunes que s’estan utilitzant en la Comunitat Valenciana són les de Pfizer-Biontech, Moderna i Astrazeneca. Les tres són igualment vàlides per a protegir contra la infecció i, per si sobrevinguera algun dels efectes adversos referits en el prospecte, el procés de vacunació no conclou amb la burxada.

La persona recentment vacunada sempre roman en observació almenys 15 minuts. El temps és variable perquè abans de l’administració de la vacuna, el personal facultatiu s’entrevista amb ella i li pregunta sobre patologies prèvies, reaccions al·lèrgiques conegudes, contactes o contagis COVID. En funció de les respostes, es determina si el candidat o la candidata és apta per a rebre la vacuna i quin risc existeix que puga desenvolupar reaccions adverses. A més perill, més temps d’observació post-vacunació.

Abans de rebre la vacuna, també es comunica al candidat o candidata que totes les vacunes protegeixen de la infecció, però que no poden causar-la perquè manquen de capacitat infectiva, així com que la vacunació reduirà la probabilitat d’emmalaltir greument i de morir, però que ell o ella haurà de continuar amb les mesures preventives per a reduir la transmissió.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia