Les malalties renals afecten hui dia a al voltant d’un 10% de la població mundial. Es tracta d’una afecció de la qual aparentment no es coneix massa i que en molts dels casos es tracta d’una malaltia crònica. En aquest marc i amb motiu del Dia Mundial del Renyó, la Universitat CEU UCH en col·laboració amb l’Hospital de Manises, la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de València (UV) i d’universitats i centres d’investigació de Suècia, Bèlgica i Grècia treballen des de fa uns mesos en el projecte GoodRENal. Aquesta és una iniciativa liderada per la Universitat CEU UCH que busca el foment d’hàbits de vida saludables en persones amb aquesta mena d’afecció crònica.

 

Aquest projecte, que estudia maneres de millorar la vida de pacients amb malaltia renal crònica en tractament amb hemodiàlisi, compta amb un finançament de més de 300.000 euros procedents de fons europeus del programa Erasmus+, així com del Pla d’I+D+i espanyol el que demostra el compromís que existeix per part de la Unió Europea i del nostre país a cuidar a aquests pacients i la importància d’aquesta mena d’investigacions per a l’avanç de la qualitat de vida de persones amb afeccions cròniques.

La iniciativa GoodRENal té com a objectiu promoure la millora de la qualitat de vida de les persones amb malaltia renal crònica a través d’un enfocament integral i per a això “s’ha estudiat a nivell internacional els punts febles dels pacients en tractament amb hemodiàlisi, i se sap que mantindre la seua forma física amb exercici, tindre una nutrició adequada i cuidar el seu estat d’ànim són les claus d’un estil de vida favorable per a ells”, explica la Dra. Alicia García, nefròloga de l’Hospital de Manises. “Els diferents investigadors nacionals i internacionals estem treballant en el disseny d’una plataforma virtual per al seu ús durant les sessions d’hemodiàlisis que fomente l’adhesió a aquests hàbits saludables en els pacients, mentre reben el tractament”, afig l’especialista.

Entre aquests hàbits saludables, destaquen principalment fer exercici, menjar sa i tindre actituds relaxades i positives. No obstant això, com indica la Dra. García, “els pacients en tractament amb hemodiàlisi tenen limitacions afegides que fan més difícil el seu compliment ja que la seua dieta té restriccions i tres dies a la setmana han de realitzar les sessions de diàlisis”.

“Amb aquest projecte busquem fer-los més fàcil portar una vida sana, adaptada a la seua malaltia i que, d’aquesta manera, la seua qualitat de vida siga millor”, conclou.

Més sobre el Dia Mundial del Renyó

Des de l’any 2006 se celebra el Dia Mundial del Renyó. Es tracta d’una efemèride instaurada per la Societat Internacional de Nefrologia (ISN) i la Federació Internacional de Fundacions Renals (IFKF), a les quals se sumen un altre conjunt d’organitzacions de la salut i especialistes en l’àrea de diàlisi i altres tractaments per als renyons.

Aquesta data se celebra el segon dijous de març. En 2021, el lema del Dia Mundial del Renyó és: “Vivint bé amb la malaltia renal”.

El Dia Mundial del Renyó, va ser creat per a generar consciència entre tots els habitants del món perquè puguen detectar qualsevol patiment en els renyons de manera precoç i quan encara hi ha temps per a solucionar la situació o per a retardar l’inevitable.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia