L’Equip de delictes tecnològics, EDITECO, de la Guàrdia Civil de Llíria ha procedit a la investigació de 9 persones en el marc de l’operació Mitjana-Roja, l. Així, els ha imputat delictes d’organització criminal, estafa bancària, blanqueig de capitals, intrusió informàtica, falsedat documental i delicte de blanqueig de capitals, per un import distret de 55.000 euros.

Les diligències instruïdes han sigut entregades en els Jutjats de Primera Instància i Instrucció de núm. 3 de Llíria.

Aquest grup cap a ús del modus operandi “Man in the Middle” els qui mitjançant atacs informàtics als correus electrònics d’empreses prèviament seleccionades, aconseguien llegir els seus emails entre els seus clients i proveïdors. Quan detectaven que s’anava a realitzar un pagament imminent d’una factura deguda, aquests modificaven el número de compte bancària i li ho feien arribar als seus mates, eliminant el missatge original.

Els estafats eren induïts a l’engany creient que aquests correus i factures venien de les empreses amb les quals tenien relació, creient que realitzaven el pagament de factures degudes al compte bancari de l’empresa legítima, realitzant-lo realment a tercers comptes controlats per l’organització criminal.

Una vegada rebut els diners en els comptes de l’organització, es fraccionava i transferia a altres comptes, arribant finalment a ser extret mitjançant retirades d’efectiu en caixers automàtics, a fi de dificultar el bloqueig i recuperació dels diners.

Els comptes bancaris estaven a nom de testaferros que eren captats per l’organització, eren persones amb problemes econòmics o addiccions, i que actuaven sota l’amedrentament d’aquesta, els qui facilitaven tots els diners rebuts en els seus comptes a l’organització, quedant-se una comissió entre un 6 i un 12 per cent segons la seua funció i jerarquia dins del grup.

L’organització tenia una estructura piramidal i ramificacions per tota la costa llevantina, comptant amb un líder que transmetia les seues directrius per mitjà d’apoderats que dirigien a les “mules econòmiques” en sintonia per a executar l’estafa, els qui entregaven els diners recaptats a aquests mateixos, que el feien arribar al seu torn al capdavant de l’organització.

La present operació va culminar amb la investigació de 9 persones, huit homes i una dona de nacionalitat espanyola i nigeriana, d’edats compreses entre els 24 i 47 anys, com a presumptes autors de delictes d’estafes, delictes de falsificació de document privat, delictes d’accés no autoritzat a sistemes informàtics, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

S’han pogut esclarir un total d’11 fets delictius a nivell nacional.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia