En aquest especial de Falles Virtuals 2021, volem parlem amb l’actual President de Junta Local Fallera del municipi, Edgar Jorro i Costa.

Edgar és faller, des de fa 17 anys, de la Falla Carraixet. Com a membre de Junta Local Fallera de Bétera porta des de l’any 2014, sent delegat de la seua comissió. Com a president es va estrenar l’any passat, un any marcat per la pandèmia la qual ha provocat que durant dos anys consecutius no es puguen celebrar les Falles de forma habitual.

Abans d’arribar a la data que va marcar un abans i un després en les Festes Josefines de Bétera, Junta Local Fallera va tindre uns mesos de treball intens.

“En primer lloc, en arribar a la presidència de la Junta Local, em vaig proposar millorar tots aquells actes que creia que podíem fer millor o donar-li una visió nova a cadascun d’ells”, ens explica Edgar.

“Prova d’això, és que canviem el lloc de la realització de l’exposició del Ninot, que anteriorment es feia en l’Ajuntament vell. També es va canviar la posició dels representants en la Crida, finalitzant amb una cercavila fins a la Falla on es realitzava la festa posterior. Així mateix, es va canviar la tradicional signatura en el Llibre d’Honor de l’Ajuntament, un acte que té molta solemnitat, però que estava molt deslluït en el despatx d’alcaldia, perquè no es cabia, i va acabar traslladant-se al saló de plens perquè tots pogueren gaudir-lo millor. I no sé si algun canvi més, però segur perquè s’han anat fent modificacions en la majoria”, prossegueix.

 

No obstant això, i malgrat tot el treball realitzat, les Falles van tindre que suspendre’s el 10 de març de 2020. Aquesta notícia es va viure com un malson per al Món Faller.

“El dia 10 de març ho recorde com un mal somni, ja que eixíem d’una llarga reunió per a acabar de perfilar els actes de la setmana fallera, ja que també teníem diversos canvis durant això dies. Mentre arribava a casa, vaig rebre una telefonada que m’ho deia i un bon nombre de WhatsApps, tant de fallers de Bétera com de companys de la comarca, i vaig pensar, no pot ser veritat, m’estan enganyant”, detalla el presiden de Junta Local Fallera de Bétera.

“En encendre la televisió vaig veure les notícies i la mala notícia es reafirmava i prenia pes. En aquest moment el desassossec i el decaïment se’m van apoderar. No m’ho podia creure. Després de tant treball, d’un any com a president, en el qual com sabeu, no ha sigut fàcil, de sobte tot cau i aquest treball es queda en res. Un any de treball, donar-li al poble de Bétera, els seus fallers i sobretot, els representants de les 5 comissions falleres i especialment, Carla, Mª Ángeles i les seues Corts d’Honor, que amb tant d’esforç i ganes esperen la seua setmana, es queda en cendres sense ni tan sols arribar a plantar”, explica.

Des d’aquest moment fins a l’actualitat la labor que Junta Local i Edgar com a President d’ella hi ha hagut de fer (reunions, alternatives…), ha sigut molt diversa.

“Des del minut 1 de la suspensió, comencem a posar-nos en contacte amb tots els representants, Ajuntament, Junta Central Fallera i els meus companys de la Junta Comarcal per a veure la situació i com podíem tirar cap avant, JUNTS i demostrant que el col·lectiu faller no és només els 4 dies de falles. Per a aqueista setmana, plantegem la possibilitat de crear diferents campanyes a través de les xarxes socials, recordant els grans moments que viuríem de no haver-se suspés. A més, fem diversos concursos d’esbós i de Ninot de Falla, que tenim pendent d’entregar els regals a costa de que la situació permeta fer actes i poder entregar-los als guanyadors”, comenta Edgar.

“La setmana fallera va passar, i comencem a estudiar les possibilitats que en 2021 tinguérem falles i veure que actes repetiríem i que actes no. A més de que se’ns plantejava un nou escenari en el qual les paraules coronavirus, confinament, tancament, suspensió… Es van anar incorporant al nostre dia a dia i no sabíem què podia passar en el transcurs dels mesos. Comencem a realitzar reunions telemàtiques, que encara continuem realitzant en l’actualitat”, afegeix.

“Jo sempre estic donant-li tornada al capdavant i pensant com podem fer actes, com podem millorar, com podem fer això, allò, al final quan tens molt de temps ho empres a donar-li voltes a la situació i com donar als fallers i al poble de Bétera la festa que mereixen”, continua.

“Per a enguany, teníem activitats plantejades durant la setmana fallera, només per als representants però que faria que es vera un mínim d’indici on agarrar-nos perquè veren que això aquesta acabant, però com ha sigut la meua tònica des que vaig arribar a la presidència, busque la unanimitat de les 5 comissions. Al no aconseguir-ho, hem decidit no realitzar cap acte presencial, però sí tots aquells que podíem fer de manera virtual i començar a pensar en els actes de la setmana fallera de 2021, que estic segur que tindrem, per a la segona part de l’any”, conclou.

D’altra banda, cal mencionar que enguany també s’han establit les bases per a crear una Junta comarcal, de la qual Bétera forma part.

“Des que vaig entrar en la presidència, he lluitat molt per les falles de Bétera, perquè jo encara que tinguem 5 comissions, són molt grans tant en l’espectacularitat dels seus fallers com en l’amor que li tenen a les falles i vull el millor per a totes elles i, sobretot per als seus màxims representants, i com no, per a Carla i Mª Ángeles i les seues respectives Corts d’Honor. És per això, que vaig dur a Bétera la primera reunió de juntes locals. Vaig intentar que es fera ací la Gala Fallera i l’homenatge a les Falleres Majors, que no defalliré en l’intent fins que ho aconseguisca”, declara Edgar.

“D’altra banda, quant a la junta comarcal, hem sigut molt martell piló en què s’arribe a bon port. Soc una persona que li agrada els reptes, i quan algú em diu no ho aconseguiràs, vaig amb això fins a fer-ho. En arribar em van dir que la comarca sempre ha sigut com el triangle de les Bermudes. Moltes poblacions sense una unió i proximitat. Després de molts mesos de treball, reunions, sopars i trobades conjuntes, tenim el primer intent amb una acta fundacional de “CONFEDERACIÓ FALLERA CAMP DE TÚRIA-HORTA NORD”, ja que és l’única tipologia possible que podem usar per a crear un est per damunt de tots els pobles però sense cedir cap la seua sobirania. Hui dia, parlem quasi tots els dies i anem plegats a to. En totes les decisions que afecten les falles de tota la comunitat anem a una, com ha de ser” indica.

“Ja estem pensant com plantejar actes, concursos comarcals com a tornejos esportius o els premis a la millor Falla de la comarca i molts més, però que durant la Covid-19 s’han frenat una mica. Però estic segur que quan acabe aquest mal somni, tots aquests projectes veuran la llum i el Camp de Túria-Horta Nord donarà molt a parlar en la comunitat”, detalla.

D’altra banda, s’han estat preparant alternatives per als 4 dies de Falles.

“Des de Junta Local s’han tret diverses campanyes de Xarxes Socials. Ja saps que sempre dic que allò que no es publica és que no ha existit. Des de junta s’ha llançat una campanya de penjar als balcons mocadors, polars, capdavanteres… i totes aquelles indumentàries tan característiques del món faller durant el mes de març”, comenta el President de J.L.F. Bétera.

“També hem publicat un campanya per a tindre una cavalcada virtual i una campanya per als infantils de crea el teu esbós de falles.
Una altra campanya molt forta que hem fet és que cada dia de falles, s’ha realitzat un vídeo commemoratiu de la setmana fallera, que coincideix amb la festivitat o acte que tindríem aqueix dia, perquè, encara que d’una manera diferent, visquem les falles.
I finalment, també s’ha creat la campanya, l’única “presencial”, d’ACÍ CREMA EL COR D’UNA FALLA. Aquesta campanya ha sigut bastant en secret perquè volíem donar una sorpresa als fallers de les comissions i als representants 2020-2021. Aquesta campanya es basa en la creació d’un gran cercle pintat de blanc en els llocs on havia d’estar plantada el monument durant aquesta setmana. La festa de les Falles finalitza amb aqueist foc purificador i amb l’arribada d’un dia nou on la falla torna a començar a treballar per a un nou monument per a l’any següent. Doncs bé, aquest foc purificador no podrà ser però sí un record d’on havia d’estar aquest foc purificador, perquè els fallers senten que cal seguir avant i lluitar per això, que els fallers no morirem i que som ací”, especifica.

Per segon any consecutiu, han sigut 4 dies durs per als fallers. Per aquest motiu, Edgar ha donat un missatge d’ànims a les falleres i fallers.

“Aquesta setmana serà dura, encara que crec que menys que la de l’any passat, o almenys jo ho sent així. Els fallers créiem que aquesta setmana fallera es podria viure, encara que amb restriccions i altres, però després de nadal la cosa es va desbaratar moltíssim i les expectatives es van esvair.
El missatge que puc donar és d’esperança, que les falles són ací, que segur que hi haurà en 2021 i gaudirem de tot allò que portem vivint tants anys i que anhelem en el més profund dels nostres cors.
Des de la Junta Local ja estem treballant per a pensar quins actes es realitzarien, com i en quines circumstàncies no podem trobar i, sobretot, com donar-li als fallers, a Bétera i als representants de les 5 comissions i del poble de Bétera, les millors Falles possibles perquè gaudisquen com es mereixen després de tant de sofriment passat”, explica Edgar.

I després d’aquest missatge, queda clar que hi ha esperança de que les Festes Josefines 2020 Vs 2021, és celebren encara que en l’últim semestre de l’any, no.

“L’esperança i la seguretat que ha d’haver-hi falles, no com les coneixíem al 100% però el més assemblades possible. Intentarem fer els màxims actes, cercaviles, revetles i menjars possibles, atenent és clar, a les autoritats sanitàries i a la situació pandèmica que hi haja en el moment.
Des de l’ajuntament tenim el compromís que faran costat al col·lectiu per damunt de tot, que hi haurà falles i posaran tot la seua obstinació en això”, revela Edgar.

Per a concloure, el President de Junta Local Fallera deixa aquest últim missatge:

“Vull agrair als fallers tot l’esforç econòmic que estan fent per a continuar sent fallers, la paciència que estan tenint d’aguantar en les comissions sense actes i sense falles, sé que està sent dur però estan demostrant que els fallers de Bétera són més forts si cap quan més difícil està la situació.
També vull donar una mostra d’ànim i suport al sector econòmic en engloba al col·lectiu faller i són mostra de la nostra idiosincràsia i la nostra història, sense el que no podríem tindre les falles que tenim. Parle com no dels *indumentaristas, artistes fallers, pirotècnics, orfebres, floristes, empreses d’espectacles, empreses de *cáterin, fotògrafs, xarangues… i un sense fi d’empreses que ho estan passant molt mal i els que pateixen, a la meua entendre, molt més que els fallers, aquesta situació. Especialment em recorde de tots els comerços de Bétera, que a més s’han bolcat a decorar els seus aparadors i fer que tinguem un record de les falles i la nostra festa cada vegada que entrem en algun establiment. A tots ells, gràcies per estar sempre ací i lluitant per les falles.
Finalment, la meua mostra d’afecte i afecte més gran i sentimental, a tots els representants 2020-2021. Si un faller l’està passant malament, no em vull ni imaginar com l’estaran passant ells, que amb tant d’esforç i ganes, han esperat el moment en el qual els han dit “TU ENS REPRESENTARÀS ENGUANY”. Enguany ha sigut duríssim per a tots, però ells han vist truncat el seu gran somni i és el que més em preocupa i pel qual més vull lluitar, perquè d’una vegada per sempre, puguen tindre aqueix somni fet realitat.

Matíes, Karen i Marta,

Pablo, Daniela i Sandra,

René, Andrea i Vanessa,

Álvaro, Erika i Júlia,

Erik, Elena i Natalia,

Nerea, Paula, Carla i Mª Ángeles

No us preocupeu, tindreu la vostra setmana de falles i gaudireu com us mereixeu de l’esforç i la lluita que tant heu demostrat durant aquests dos anys. Perquè #tornarem i #BéteraTindràFalles”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia