El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va anunciar aquest dimecres, 18 de març, després d’una reunió amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que el Govern s’ha marcat el termini d’un mes per a signar el conveni que permetrà convocar les ajudes a les empreses aprovada en el passat Consell de Ministres.

Ximo Puig va abordar a més en aquesta trobada, celebrat en la seu del Ministeri d’Hisenda, la “necessària” reforma del sistema de finançament autonòmic, un canvi de model que la ministra s’ha compromés a agilitar en els pròxims mesos, tal com ha destacat el president.

El cap de l’Executiu valencià, en declaracions realitzades al final de la reunió, va assegurar que “és necessari buscar un consens respecte al nou sistema de finançament que garantisca la suficiència i el repartiment equitatiu entre les comunitats autònomes” per a sostindre els pilars de l’estat del benestar i el suport a l’economia productiva i l’ocupació.

“És evident que es necessita un ampli consens per a intentar aconseguir el màxim suport tant en l’àmbit territorial com en el parlamentari”, va assenyalar el president, que va demanar “superar les reticències, les confrontacions i pensar en l’interés general”, que no és un altre que assegurar la igualtat dels ciutadans i les ciutadanes, independentment del territori en el qual visquen.

També va indicar el president que la reforma del sistema de finançament és fonamental per a la recuperació econòmica i ha apel·lat a la necessitat d’un acord que vaja més enllà de les conjuntures i processos electorals. “No es pot continuar bloquejant una reforma absolutament urgent i necessària”, va manifestar.

Ximo Puig també va tractar amb la ministra d’Hisenda la posada en marxa del fons de 13.400 milions d’euros de finançament extraordinari per a les comunitats autònomes per a 2021 i va traslladar que el Ministeri té la intenció d’activar-lo de manera immediata i amb els criteris que establisquen la major equitat. Es tracta d’una “bona notícia”, va dir, que reflecteix el compromís del Govern amb les comunitats “en aquesta situació tan crítica”.

Respecte al pla d’ajudes aprovat pel Govern d’Espanya el divendres passat i que suposarà per a la Comunitat Valenciana almenys 650 milions d’euros en ajudes directes per a les empreses i la possibilitat d’accedir a altres 400 en les línies de suport financer, el president va traslladar a la ministra la necessitat que la transmissió de fons siga el més ràpida possible per a poder agilitar el pagament a les empreses.

El president també va anunciar que les comunitats autònomes tindran una certa capacitat normativa per a adequar les ajudes depenent de la necessitat dels seus sectors productius.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia