El equinocci de març és una efemèride astronòmica en el qual el Sol incideix directament sobre l’Equador i la duració del dia i de la nit és pràcticament igual en tots els llocs de la Terra.

Aquest equinocci que té lloc entre el 20 i el 21 de març de cada any, rep el nom d’Equinocci de Primavera en l’Hemisferi Nord, i Equinocci de Tardor en l’Hemisferi Sud. Marca l’inici d’una nova estació.

La paraula equinocci ve del llatí i significa “igual nit” fent referència al fet que la nit dura el mateix que el dia.

Cada any la Terra experimenta dos equinoccis i dos solsticis, significant cadascun d’ells el començament d’una estació, que variarà segons en el lloc de la Terra en què ens trobem, ja siga en l’Hemisferi Nord o en l’Hemisferi Sud.

La raó de els equinoccis i els solsticis és el fet que l’eix de la Terra està inclinat lleugerament respecte al pla de translació al voltant del Sol. Per tant la llum del Sol no arriba per igual a tots els punts del planeta. Si la Terra no estiguera inclinada, el Sol sempre incidiria sobre l’Equador i la quantitat de llum que rebria el planeta seria la mateixa en tots els llocs, i no hi hauria estacions.

Les efemèrides astronòmiques relacionades amb això són:

  • Equinocci de març: 20 – 21 de març.
  • Equinocci de setembre: 22 – 23 de setembre.
  • Solstici de juny: 20 – 21 de juny.
  • Solstici de desembre: 21 -22 de desembre.Els equinoccis de març i de setembre són els dies en què el Sol incideix directament sobre l’Equador, i els dies duren el mateix que les nits.

Durant els solsticis de juny i de desembre, la trajectòria del sol respecte a l’Equador està el més lluny que es pot, ja siga cap al Nord o cap al Sud. I per exemple si parlem de l’Hemisferi Nord, en el solstici d’estiu té lloc el dia més llarg de l’any. I en el d’hivern, el dia més curt.

Primavera 2021 a la Comunitat Valenciana

La primavera va començar aquest dissabte amb nevades a partir dels 500 metres d’altura en la Comunitat Valenciana, especialment en la meitat nord d’Alacant; amb temperatures màximes en ascens en la meitat nord i sense canvis en la meitat sud, i amb vent del nord i nord-est moderat a fort, amb ratxes molt fortes a Alacant.

Per a aquest diumenge, s’espera cel poc nuvolós o buidat; temperatures mínimes amb pocs canvis i màximes en ascens; gelades febles a l’interior, i vent del nord-oest moderat a fort a l’interior nord de la Comunitat, i en la resta vent de component oest fluix a moderat.

Les temperatures màximes i mínimes registrades les últimes 24 hores en les tres capitals de província han sigut:

  • Castelló: 12’3 i 8 graus
  • València: 13’3 i 6’9 graus
  • Alacant: 14’3 i 8 graus
Imprimir article
Comenta aquesta notícia