El Dia Mundial de l’Aigua se celebra cada 22 de març per a crear consciència de la importància de cuidar l’aigua per a la vida de els éssers humans i les espècies en la Terra, així com per a donar a conéixer la problemàtica dels milions de persones que no tenen accés al subministrament d’aigua potable i les mesures urgents que s’han de prendre sobre aquest tema per a fer front a aquest problema.

El Dia Mundial de l’Aigua va ser proclamat per la ONU en 1992. Aquest any es va celebrar a Rio de Janeiro la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament. D’allí va sorgir la proposta, sent 1993 el primer any de celebració.

Posteriorment van tindre lloc altres esments com el Any Internacional de Cooperació en l’Esfera de l’Aigua 2013 i el Decenni “Aigua per al Desenvolupament Sostenible”, 2018-2028. Tot això remarca la idea de l’ONU que l’aigua és fonamental per al desenvolupament i la pau mundial.

El tema triat per a aquest dia en 2021 ha sigut el de “aigua per a frenar el coronavirus“.

Enguany, més que mai, s’ha posat sobre la taula la importància de l’aigua per a frenar epidèmies i malalties infeccioses. Així, s’ha creat la campanya #ManosLimpias (#SafeHands en anglés).

Un dels temes centrals que ha ocupat a les Nacions Unides és el relacionat amb la cura i preservació de l’aigua dolça a tot el món com a part del desenvolupament sostenible i així ha quedat plasmat en la Agenda 2030.

Actualment existeix molta preocupació en tot el que concerneix els recursos hídrics de tot el planeta, ja que en els últims anys s’ha vingut notant una disminució significativa dels mateixos per l’ús indegut i el balafiament degut a:

  • Un creixement accelerat de la població a tot el món: Aquesta ha sigut una de les principals causes i on es preveu que per a l’any 2050, aquesta xifra rondarà els 10.000.000 en tot el globus.
  • Un increment en l’explotació dels aqüífers.
  • Contaminació i canvi climàtic: Un fenomen que ha provocat el desplaçament massiu de milions de persones que han perdut les seues llars.
  • Les guerres entre els pobles i nacions: Que no solament es limita a conflictes polítics, sinó també a interessos més particulars com el domini dels recursos naturals, un d’ells, l’aigua.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia