El dia 24 de marzo se celebra el Dia Mundial de la Tuberculosis.

Es tracta d’un problema de salut pública que continua persistint a nivell mundial, i que enguany se celebra sota el lema ‘El temps corre‘. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), posa l’accent que al Món se li acaba el temps per a fer front als compromisos adquirits per a acabar amb la tuberculosi.

Els plans d’actuació enfront de la tuberculosi s’orienten a detindre la transmissió a través de l’accés universal a la prevenció, el diagnòstic i millorar la taxa d’èxit dels tractaments, així com la millora del coneixement sobre els casos i brots.

En aquest sentit, en la Comunitat Valenciana la taxa d’èxit dels pacients que completen el seu tractament (percentatge de casos que completen el tractament excloent morts i trasllats) se situa en el 88,7% respecte dels casos notificats l’any 2019. Així mateix, la taxa a nivell nacional és d’un 85% aproximadament, segons les últimes dades.

Des de l’any 2014, la Comunitat Valenciana ha millorat el coneixement i control de la tuberculosi, ja que integra la informació epidemiològica al costat de la seqüenciació del genoma dels aïllats de tuberculosis obtinguts en els laboratoris dels hospitals de la xarxa pública, i gràcies a la col·laboració de la Unitat de Genòmica de la Tuberculosi de l’Institut de Biomedicina de València, Fisabio i la Direcció General de Salut Pública.

En la Comunitat Valenciana, la taxa d’incidència de tuberculosi segueix una evolució descendent i es troba per davall dels 10 casos per cada 100.000 habitants, molt similar a la que presenten països de l’entorn i amb baixa incidència.

De fet, segons dades provisionals de l’any 2020, en la Comunitat Valenciana es van detectar 377 casos, la qual cosa suposa una incidència de 7,5 casos per 100.000 habitants, un 9,6% menor a la registrada l’any anterior, que se situava en 8,3.

Així, als països de baixa incidència, la tuberculosi es concentra majoritàriament en població en situació de vulnerabilitat i bona part dels casos incidents de tuberculosis són reactivacions d’Infecció Tuberculosa Latent (ITL).

A nivell estatal, existeix l’actual Pla per a la prevenció i Control de la tuberculosi, revisat l’any 2019, que es dirigeix a la prevenció i el control de la transmissió de la tuberculosi pulmonar, així com a la detecció i control de les formes resistents.

Els objectius d’aquest pla se centren en consolidar la taxa d’incidència de tuberculosi en nivells considerats de baixa incidència, millorar la taxa d’èxit de tractament en totes les formes de la tuberculosi, (independentment de la presència de resistències a fàrmacs) i millorar el coneixement i la informació sobre els casos i brots de malaltia per a la prevenció i el control.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia