Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha posat en marxa una iniciativa per la qual el sistema de megafonia exterior dels trens de Metrovalencia anuncia la línia de metro a la qual estan prestant servei i la seua destinació en cada estació o baixador, amb l’objectiu de facilitar la informació a persones amb ceguesa o dificultats de visió.

Aquesta actuació, que s’està implementant progressivament en les 62 unitats de la sèrie 4.300 de Metrovalencia i que s’ha treballat amb l’ONCE, complementa als missatges emesos a l’interior dels trens, en els quals es recorda en quina estació o baixador es troba la unitat en un moment donat i la destinació del tren.

Amb aquest sistema, les persones amb discapacitat visual disposen de la mateixa informació que totes les persones usuàries poden llegir en els teleindicadors de les estacions i capçalera de les unitats de metre.

El missatge de veu s’activa quan la unitat està parada en l’estació o baixador i el maquinista habilita l’obertura de portes. El sistema posseeix una regulació de so perquè el volum de l’audició siga més suau en les primeres hores del matí, des de l’inici del servei fins a les 8 hores, i en les últimes del dia, a partir de les 22 hores.

Els nivells de volum estan en procés d’ajust des del moment de la implantació ja que, a causa de la varietat d’entorns pels quals transcorren les unitats, la percepció del so en cadascun d’ells és diferent. El personal d’FGV està treballant per a trobar l’equilibri i que la megafonia se senta amb claredat en les andanes i no produïsquen molèsties en les zones més urbanes.

A causa de la complexitat de la xarxa de Metrovalencia, en la qual les diferents línies comparteixen traçat, unitats amb diferents destinacions fan parada en les mateixes estacions, suposant això un problema d’identificació per a les persones amb discapacitat visual.

El poder comptar amb missatges de veu en les estacions és un compromís d’FGV, especialment amb l’ONCE, que sempre ha demandat aquest tipus d’informació perquè les persones amb discapacitat visual puguen viatjar amb major autonomia i comoditat per la xarxa de Metrovalencia.

L’accessibilitat és un dret que ha de ser garantit en tots els casos, un valor moral que ha de regir la interacció amb les persones que pateixen les barreres de comunicació i informació o de qualsevol altra índole, sent aquest un dels objectius que té marcat FGV com a propòsit per a anar avançant en la consecució de l’Accessibilitat Universal.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia