La ministra de Defensa, Margarita Robles, va visitar ahir dijous la Caserna General Terrestre d’Alta Disponibilitat (CGTAD) en la Base Militar Jaume I de Bétera. Aquesta caserna pertany a l’estructura de forces de l’OTAN i té capacitat per a dirigir una operació militar de fins a 80.000 efectius. La ministra va estar acompanyada durant la visita pel cap d’Estat Major de l’Exèrcit de Terra, general d’Exèrcit Francisco Varela, i el cap del CGTAD, tinent general Fernando García-Vaquero.

Com la resta de les Forces Armades, aquesta Caserna General també ha desplegat efectius i recursos en la lluita contra la pandèmia del COVID-19 durant les operacions de ‘Balmis’ i la vigent ‘Missió Baluard’, activant quasi 400 rastrejadors i altres suports. En concret, a la Comunitat Valenciana durant ‘Balmis’ han dut a terme 325 missions de presència i 2.500 desinfeccions, així com 180 suports.

Durant la seua visita, la ministra va dialogar amb alguns dels homes i dones que han participat en aquestes operacions per a conéixer de primera mà el seu treball i experiències. Així, va agrair a tots i cadascun d’ells la seua excel·lent “labor d’equip”.

Després d’atendre una presentació sobre la història, missions i reptes d’aquesta multinacional caserna general, i contemplar una exposició sobre les seues capacitats, la ministra va voler deixar unes paraules d’elogi i agraïment en el llibre d’honor:
“Espanya és un gran país. El nostre Exèrcit de Terra, un exemple internacional, i aquesta Caserna General, la millor representació, amb uns homes i dones dels quals ens sentim molt orgullosos i que tenen i tindran un gran lideratge i protagonisme en OTAN”, va escriure.

El CGTAD és un òrgan de caràcter nacional la comesa principal del qual és preparar-se per a ser utilitzat com a estructura de comandament en aquelles operacions que es determinen.

A més, està posat a la disposició de l’OTAN, pertanyent així a l’estructura de forces de l’OTAN, existint un total de 9 casernes generals similars en tota l’Aliança Atlàntica. També pot ser oferit a la Unió Europea com a Caserna General Operacional.

En aquest cas, i juntament amb el personal aliat de les onze diferents nacions que l’integren, formen la Caserna General de Cos d’Exèrcit de Desplegament Ràpid de l’Aliança Atlàntica (HQ NRDC-ESP, NAT Rapid Deployable Corps Spain, en anglés).

Això significa que té capacitat per a dirigir una operació militar nacional o sota els auspicis de l’OTAN de fins a 80.000 militars (fins a cinc divisions) en qualsevol part del món, amb total autonomia i en breu espai de temps.

Per a això, disposa d’uns sistemes d’informació i telecomunicacions amb un elevat nivell tecnològic i assegurances, així com d’unitats específiques de suport logístic i de seguretat, comptant per a això d’un Batalló de Suport i d’un Batalló de Policia Militar, tots ells amb seu a Bétera.

Entre els seus reptes més pròxims està l’ostentar el lideratge del que es denomina ‘rol de Warfighting Corps’, una operació convencional d’alta intensitat que posa a Espanya, i concretament al CGTAD de Bétera, com a unitat de referència en el panorama nacional i internacional, sent el tercer aliat a assumir aquest lideratge.

La Caserna General Terrestre d’Alta Disponibilitat compta quasi 60 militars d’onze països aliats, alguns en llocs clau, sent Itàlia i els Estats Units els que aporten els contingents més nombrosos.

A continuació, adjuntem més imatges de la visita de la ministra. Demà, us oferirem un vídeo realitzat pel nostre equip durant la jornada.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia