La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha recomanat posposar la vacunació de les persones menors de 65 anys que han patit la COVID-19 en els últims 6 mesos.

Com la major part de les malalties infeccioses, la COVID-19 provoca una resposta del sistema immune que protegeix contra la malaltia. Això es tradueix en què és summament infreqüent que les persones que han patit la malaltia puguen tornar a patir-la, almenys en els 6 mesos següents.

Per aquest motiu, per a contribuir a optimitzar la utilització de les dosis disponibles i millorar la cobertura de vacunació, es recomana posposar la vacunació en les persones amb antecedent d’infecció per COVID-19 en els últims 6 mesos.

Es tracta per tant d’una recomanació i no d’una contraindicació. D’aquesta manera, si la persona que ha sigut convocada a l’espai de vacunació després de ser informada decideix vacunar-se, es procedirà a la seua vacunació.

No obstant això, les persones que seguisquen aquesta recomanació, una vegada transcorregut el termini indicat de sis mesos, podran ser vacunades quan es convide al seu col·lectiu (professional o grup de risc) o a la seua cohort d’edat per a la segona dosi.

Estudis recents indiquen que la protecció és molt alta en persones de menys de 65 anys, per la qual cosa actualment es recomana que les persones de fins a 65 anys que han patit la malaltia demoren la seua vacunació fins a passats aquests mesos.

Aquesta recomanació s’haurà d’anar adaptant en funció de les evidències científiques que es vagen coneixent, per la qual cosa podria ser modificada en el futur.

Vacunació docents

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública represa la vacunació del professorat de la Comunitat Valenciana, de manera que el pròxim dia 1 d’abril es preveu que ja estaran vacunats íntegrament tot el personal de centres docents, que representa un col·lectiu de quasi 149.000 persones.

Els dies que s’han programat per a citar als docents són el 26, 27 i 31 de març, i el dia 1 d’abril. Durant aquests quatre dies, rebran la primera dosi de la vacuna de *AstraZeneca 145.174 persones de 3.195 centres educatius.

En concret, es vacunaran 76.808 persones de 1.802 centres docents de la província de València, 50.079 de 999 centres educatius d’Alacant i 18.287 persones de 394 centres la província de Castelló.

La planificació s’ha organitzat de manera que es vacune al major nombre de persones en el menor temps possible. De fet, la Conselleria de Sanitat ha ampliat a 250 el nombre d’equips de professionals que es fan càrrec d’aquesta vacunació massiva, i que han sigut formats per a poder dur-la a terme des que arriba el pacient fins a la seua espera a la sala de postvacunació durant 15 minuts.

Per províncies, són 33 equips de vacunació destinats a Castelló, 131 equips a la província de València i 86 equips de professionals per als espais de vacunació de la província d’Alacant.

D’aquesta manera, la previsió és que cada mitja hora siga vacunat en tota la Comunitat Valenciana un total de 2.610 docents en els diferents espais de vacunació que han sigut instal·lats. Per a això, els equips de vacunació estan formats per dues infermeres, un administratiu, personal facultatiu, auxiliars d’infermeria, personal de seguretat i zeladors/as.

Espais de vacunació

Els 25 espais de vacunació s’han instal·lat en diferents centres i espais municipals que han sigut adaptats i reconvertits en punts de vacunació per a poder oferir aquesta prestació assistencial de la forma més adequada, tant per a pacients com per als professionals.

A la província de Castelló, els punts de vacunació es troben en el Palau d’Esports de Vinaròs, Hospital de Campanya de Castelló i Centre de Congressos de Vila-real.

Així mateix, a València el personal docent ha sigut convocat en els següents espais de vacunació: Pavelló Poliesportiu René *Marigil de Sagunt, Hospital de la Malva-rosa, Pavelló One Wall de Massamagrell, Centre Multiusos de Llíria, Ciutat Esportiva de Paterna, Hospital de Campanya de València, Jubiocio Nou de Benicalap, Recinte Firal de Requena, Pavelló Municipal El Vedat de Torrent, Casal Fester d’Alzira, Museu Faller de Gandia, Pavelló Francisco Ballester de Xàtiva i Pavelló El Quint de Mislata.

Finalment, a Alacant els espais de vacunació s’han situat en: Centre Llunàtics de Dénia, complex esportiu Eduardo Latorre d’Alcoi, Palacio d’Esports de Benidorm, Centre de Majors Salvador Gosalvez Alberola de Sant Joan, Pavelló Blau d’Elda, Hospital de Campanya d’Alacant, Poliesportiu Esperanza Lag d’Elx, Pavelló Bernardo Ruiz d’Orihuela i Auditori de Torrevieja.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia