L’Àrea d’Investigació en Vacunes (AIV) de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) ha participat en l’elaboració d’un informe que acredita que la vacuna de AstraZeneca no augmenta el risc de trombes.

Segons ha informat la Generalitat, FISABIO ha participat en l’elaboració d’un informe que descriu la taxa d’incidència d’esdeveniments tromboembòlics en població general de la Comunitat Valenciana durant els anys 2017 i 2020.

Després de conéixer-se l’aparició d’esdeveniments tromboembòlics que van coincidir amb l’administració de la vacuna de AstraZeneca, l’Agència Europea del Medicament (EMA) va demanar urgentment al projecte ACCESS, del qual el AIV de FISABIO forma part, estudiar més detalladament la incidència d’una sèrie d’esdeveniments tromboembòlics en un període pre-vacunació per a així comparar-los amb el període post-vacunació i avaluar, d’aquesta manera, la seguretat de la vacuna de AstraZeneca.

De tots els participants del projecte, únicament FISABIO i la Agenzia Regionale di Sanità della Toscana (ARS) van poder proveir a temps a la EMA de resultats que pogueren “facilitar” la presa de la decisió del Comité per a l’Avaluació de Riscos en Farmacovigilància (PRAC) respecte de la seguretat de la vacuna d’AstraZeneca del divendres passat, ha informat el Consell.

Les dades recollides, que cobrien de 2017 a 2020, van demostrar que no es detecta un augment del risc global de trombosi en vacunats respecte al nombre de casos reflectits en aqueixos anys.

Això va permetre al PRAC arribar a la conclusió que no es considera que l’administració d’aquesta vacuna s’associe amb un augment de risc global d’esdeveniments tromboembòlics en les persones vacunades, i que, en casos molt rars, es podria associar amb la formació d’un tipus poc freqüent de trombosi amb trombocitopenia.

Amb tota aquesta informació, es va considerar que el benefici de la vacuna continua superant el risc de possibles reaccions adverses.

Les dades van ser extretes de les bases de dades sanitàries de la Comunitat Valenciana. Aquestes bases es consideren una de les més completes a nivell europeu, ja que recullen qualsevol dada relacionada amb la salut del 98% dels habitants de la Comunitat, més de cinc milions de persones, segons ha informat la Conselleria de Sanitat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia