La llista d’espera quirúrgica per a ser intervingut als hospitals de la Comunitat Valenciana se situa en 150 dies de demora estructural el mes de febrer. Així ho indiquen les dades de la Conselleria de Sanitat Universal Pública.

La pandèmia per coronavirus ha interferit en el ritme de les intervencions quirúrgiques, ja que en determinats moments s’ha hagut de reduir l’activitat quirúrgica dels hospitals per a poder assumir la càrrega assistencial de pacients covid-19 en els moments de major pressió assistencial.

Així, en aquests moments la demora estructural se situa en els mateixos nivells que el mes de maig de l’any passat, 150 dies, que va ser quan va començar a repuntar a causa de la pandèmia.

Segons ha informat la Generalitat, la tendència a la baixa que es va registrar al novembre de 2020, 120 dies, enfront dels 132 dies del mes anterior, es va veure afectada per la tercera ona per coronavirus i la reorganització dels serveis assistencials, situant la demora en 125 dies al desembre i 142 dies el mes de gener.

Segons ha indicat la secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, “hem hagut de reorganitzar tot el sistema sanitari, inclosos els quiròfans, per a poder cobrir les necessitats assistencials a cada moment de la pandèmia”.

En aquest sentit, ha destacat que “els recursos assistencials ja estan représ la seua activitat habitual gràcies a la baixa incidència de coronavirus en aquests moments en la Comunitat Valenciana. Per tant, aquesta reactivació assistencial, juntament amb el pla d’autoconcert i el Pla de Xoc, permetran reduir la demora estructural sempre que la situació epidemiològica ho permeta”.

En els moments de major pressió assistencial s’han realitzat, no sols les intervencions quirúrgiques urgents i no *demorables, sinó també aquelles operacions que s’han considerats prioritàries.

El gruix de pacients que actualment es troba en llista d’espera quirúrgica es deu a patologies menors. En concret, més del 50% dels pacients que espera per a ser operat en la Comunitat Valenciana són d’Oftalmologia o de Cirurgia Ortopèdica o Traumatologia.

En aquests moments, el nombre de pacients que es troben en llista d’espera quirúrgica en tots els Departaments de Salut de la Comunitat Valenciana se situa en 70.369 pacients, i d’ells quasi 37.000 pertanyen a oftalmologia i traumatologia.

D’altra banda, en serveis com a cirurgia cardiovascular hi ha 339 pacients en espera, 1.359 en Neurocirurgia o 129 en Cirurgia Toràcica.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia