LA PLATAFORMA LLIURE ELECCIÓ EDUCATIVA EXIGEIX A la CONSELLERIA D’EDUCACIÓ, CULTURA I ESPORT, FILTRES HEPA I MESURADORS DE CO₂ A LES AULES DE LA COMUNITAT VALENCIANA.

Amb data 10 de març de 2021, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha actualitzat el “PROTOCOL DE PROTECCIÓ I PREVENCIÓ ENFRONT DE LA TRANSMISSIÓ I CONTAGI DEL SARS-CoV-2 PER A CENTRES EDUCATIUS QUE IMPARTISQUEN ENSENYAMENTS NO UNIVERSITARIS EN EL CURS 2020-2021”. En aquest document reconeix el contagi del virus per aerosols quan diu que “amb l’evidència científica acumulada, es considera que el SARS-CoV-2 pot transmetre’s de persona a persona per diferents vies; la principal és el contacte i la inhalació d’aerosols respiratoris o partícules de major grandària emeses per una persona malalta amb les vies respiratòries superiors i inferiors d’una persona susceptible”.

El retard en el reconeixement de la transmissió aèria per part de les Autoritats Sanitàries, ha fet que els protocols i mesures de prevenció hagen quedat obsolets. Compartir l’aire amb més gent en un espai tancat és un risc. Les aules sense filtres *HEPA i sense mesuradors de CO₂ són un risc per als nostres fills.

La ventilació està regulada pel Reglament d’Instal·lacions Tèrmiques d’Edificis (*RITE) en un Reial decret. Però lamentablement no és de caràcter retroactiu, per la qual cosa la majoria de centres no estan actualitzats en alguns temes constructius i instal·lacions, com pot ser la salubritat en l’aire. En aqueix Reglament apareix la dada de 500 ppm en CO₂, com a mesura de bona qualitat d’aire en una aula. Això últim pot ser una mostra de l’abandó que realment pateix la comunitat educativa de la qual formen part els nostres fills. El *RITE no és retroactiu però amb bona voluntat hi ha mesures que són conegudes des de fa anys i no comportaven gran inversió econòmica com la instal·lació de mesuradors de CO₂ i la
implantació de procediments de ventilació natural per a millorar la qualitat de l’aire a les aules i en conseqüència la salut i rendiment dels alumnes com a diferents estudis afirmen. Ara estaríem aprofitant des del primer dia aqueixes tècniques de ventilació, aqueixos coneixements i tecnologia per a ventilar i reduir la incidència del virus a les aules.

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport va anunciar en el seu moment 8.000 purificadors per a les aules valencianes, que en la pràctica a penes cobriran un 17% del total, quan hi ha estudis que indiquen que a la Comunitat Valenciana pot haver-hi un 80% d’aules amb deficiències en ventilació. Per això, necessitaríem 37.600 purificadors per a cobrir aquesta manca.

La pandèmia segueix ací i una nova ona sembla inevitable. A tall d’exemple, la setmana passada es van donar 42 alumnes positius i 7 professors positius a la província de Castelló. Constitueixen quasi un terç dels 150 contagis provincials en la setmana. Alguna cosa semblança es pot dir de la Comunitat Valenciana on hi ha 240 positius entre alumnes i professors i constitueixen quasi la quarta part del total de contagiats en la Comunitat.

Des de la Plataforma Lliure Elecció Educativa Comunitat Valenciana s’exigeix una actualització urgent dels protocols de prevenció enfront de l’exposició del SARS-CoV-2 en els centres educatius. Es fa necessari la instal·lació de filtres HEPA i un control rigorós de CO₂ en totes les aules dels centres educatius de la Comunitat Valenciana.

Plataforma Lliure Elecció Educativa Comunitat Valenciana, Comunicat del 29 de març de 2021.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia