El Consell de Ministres ha declarat aquesta setmana com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial a les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana perquè considera que es tracta d’un “moviment únic” que compta amb 550 societats federades.

Segons ha informat el Consell de Ministres la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, la decisió s’ha adoptat a petició del Ministeri de Cultura, per estar davant un “extraordinari fenomen” d’associació que suposa “una eina fonamental per a la convivència de diferents estrats de la societat”.

Segons ha detallat, es tracta d’un “moviment únic” on hi ha registrades 550 societats musicals amb més de 1.100 bandes i més de 200.000 socis i sòcies.

“És una tradició d’enorme valor cultural que queda així salvaguardada”, ha conclòs.

En l’actualitat hi ha registrades un total de 550 Societats Musicals federades, amb més de 1.100 bandes de música, més de 43.000 músics, 60.000 alumnes, més de 200.000 socis, 600 centres educatius (400 escoles de música i 170 escoles d’educands i 30 centres autoritzats), la qual cosa representa més de 5.000 professors.

Es tracta d’un compromís que el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, va adquirir l’any passat quan es va reunir a València amb la Federació de Societats Musicals Valencianes. Un compromís confirmat, ha recordat Cultura, el passat 21 de març en la visita de Rodríguez Uribes a Lliria, Ciutat Creativa en la categoria de Música per la UNESCO.

“Les bandes de música, els seus centres educatius i les Societats Musicals que les sustenten representen una aportació importantíssima al món rural, atés que suposen una porta oberta a la cultura, l’educació i la creativitat per a la població”, ha matisat el Ministeri, que ha estacat el “creixent protagonisme” de les dones en les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

A més, les Societats Musicals suposen un recurs per al desenvolupament local, tant a través del turisme com de les indústries culturals i altres elements materials imprescindibles per al seu desenvolupament.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia