La Plataforma Lliure Elecció Educativa Comunitat Valenciana lamenta l’augment de casos de Covid-19 en el segon trimestre escolar

Segons dades de la Generalitat Valenciana, a data de 7 de setembre de 2020, la xifra de casos de menors de 19 anys infectats pel coronavirus SARS-CoV-2 representava un total de 3.430. S’iniciava el curs escolar a la Comunitat Valenciana. En aqueixes dates la consigna oficial era (i continua
sent) que els centres educatius són un lloc segur, sense més mesurades de prevenció que distanciament personal d’un ridícul metre i mig, disposar a les aules de gel hidroalcohòlic i ús de màscares higièniques, i ignorant el contagi per aerosols, a pesar que un grup de 239 científics de 32 països ja havien enviat setmanes abans una carta a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a demanar-li que reconsiderara la possibilitat que el coronavirus es transmetera a través de micropartícules en suspensió o aerosols. Els experts al·legaven, en l’article publicat en la revista científica Clinical Infectious Diseases, que existia evidència suficient per a considerar que el SARS-CoV-2 sí que podria propagar-se en espais interiors tancats a distància través de l’aire i, per tant, resultar potencialment infecciós. Per això, demanaven a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que revisara les seues recomanacions. Les aules a l’ésser un recinte tancat i, en molts casos, amb poca o nul·la ventilació serien un focus important de transmissió entre els alumnes. El Govern d’Espanya igual que la totalitat de les Comunitats Autònomes exigien presencialitat de l’alumnat i no consideraven, ni reconeixen en l’actualitat, la possibilitat general d’atenció telemàtica en situació de pandèmia.

Finalitzat el primer trimestre escolar, concretament el dia 22 de desembre de 2020, el nombre de casos va augmentar fins a arribar als 23.128 infectats. És evident que en ser menors de 19 anys, la immensa majoria dels casos estan en edat escolar pel que assisteixen a centres educatius.
A data 31 de març de 2021, s’han registrat un total de 72.087 casos d’infeccions en menors de 19 anys. El que ens situa en un terrible 211% d’increment respecte a l’anterior trimestre escolar.
Durant el segon trimestre del curs escolar per part de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport es van iniciar tímids intents de pal·liar la greu manca de purificadors a les aules. La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport va anunciar en el seu moment 8.000 purificadors, que en la pràctica a penes cobriran un 17% del total, quan hi ha estudis que indiquen que a la Comunitat Valenciana pot haver-hi un 80% d’aules amb deficiències en ventilació. Per això, es necessitarien 37.600 purificadors per a cobrir aquesta manca.

Des de les Conselleries de Sanitat Universal i Salut Pública i Educació, Cultura i Esport es continua repetint com un mantra que “les aules són un lloc segur” i que també són “centres de detecció i no de contagi”; però les xifres són ací, amb 72.087 menors de 19 anys infectats.

A tot això se suma l’absència de garbellats massius per a la detecció del virus. El que ens allunya cada vegada del que hauria de ser una aposta per arribar a “Zero Covid”, i no anar a remolc de les infeccions, convivint amb el virus i esperant sense remei una nova ona que deteriore encara més
l’economia i la salut dels ciutadans.
Des de la Plataforma Lliure Elecció Educativa Comunitat Valenciana, lamentem la falta de previsió de les administracions públiques per no tindre actualitzats els plans curriculars telemàtics en temps de pandèmia i no apostar per una educació avançada en ple segle XXI, que és el que mereixen els nostres fills.

També lamentem que la xifra de 72.087 menors de 19 anys passe quasi inadvertida i es considere com una cosa inevitable. Però sobretot lamentem el sofriment de moltes famílies, els fills de les quals s’han vist afectats pel virus. Per a elles, sobretot per a elles, és el nostre treball, esforç i atenció.

Valencia, 4 de abril de 2021. Plataforma Libre Elección Educativa Comunidad Valenciana.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia