La Generalitat Valenciana ha actualitzat les mesures Covid-19 que estaran en vigor dones de les 00.00 hores del 12 d’abril fins a les 23.59 del 25 d’abril. En aquest sentit, es prorrogaran la majoria de mesures amb les següents novetats:

  • 2 nuclis de convivència en espais privats.
  • 6 persones en espais públics.
  • Visites en residències immunitzades.

D’aquesta manera, la Generalitat permetrà a partir del pròxim dilluns les reunions de dos grups de convivència en un mateix domicili i amplia de 4 a 6 persones el màxim permés per a les reunions en l’àmbit públic o en les taules dels bars i restaurants.

Es manté el confinament perimetral de la Comunitat Valenciana, la limitació de mobilitat nocturna a partir de les 22 hores, i el comerç obert fins a les 20 hores.

Les terrasses de bars i restaurants podran seguir al 100 per cent de la seua capacitat, mentre que a l’interior l’aforament serà fins al 30%, mentre que l’horari es continua mantenint fins a les 18 hores.

El president, Ximo Puig, ha fet aquest anunci després de la reunió de la Comissió Interdepartamental de la Generalitat per a la Prevenció i Actuació davant la covid-19, en la qual s’ha acordat la flexibilització d’algunes restriccions i la continuïtat d’altres mesures, que estaran en vigor entre el 12 i el 25 d’abril.

En aquesta reunió s’ha informat també sobre la flexibilització de les condicions per a visitar les residències que ja es troben immunitzades.

D’altra banda, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha alleugerit algunes de les mesures de prevenció i protecció contra el coronavirus en les residències d’ancians, per a tractar que la situació se semble el més possible a la normalitat que hi havia abans de la pandèmia.

No obstant això, les instruccions continuen tenint en compte els nivells d’alerta epidemiològics i, evidentment, el percentatge de vacunació de cada centre, segons han indicat fonts d’aquest departament.

Així ho recull la resolució sobre el funcionament i les mesures de prevenció i protecció de la covid-19 en les residències d’ancians per a adaptar-la a la nova realitat que aporta la vacunació, que es publicarà aquesta setmana i que ha sigut dialogada amb el sector.

En funció d’aquesta resolució, les persones que viuen en residències de persones majors podran realitzar eixides ordinàries del centre de manera normal –però amb les mesures d’higiene i màscara— sempre que el nivell d’alerta romanga en els graus 1 i 2.

No obstant això, en els municipis amb nivell d’alerta 3 i 4 aquestes eixides de caràcter ordinari, amb o sense pernoctació, només seran possibles si el centre compta amb una vacunació completa o d’almenys el 95 per cent de les persones usuàries i treballadores.

En el cas dels centres amb vacunació incompleta, quedaran suspeses a partir de nivell 3 d’alerta, han explicat les mateixes fonts.

D’aquesta manera, mentre es mantinguen baixos els nivells d’alerta epidemiològica, es facilita i milloren fets que abans de la pandèmia eren quotidians, de manera que les eixides de la residència ja no requeriran de proves diagnòstiques ni quarantena addicional posterior, si bé es manté l’obligatorietat d’extremar la higiene i portar la màscara.

Pel que fa a les visites, s’elimina el límit de familiars que acudisquen al centre quan el municipi estiga en nivell d’alerta 1 o 2, encara que es manté l’obligació de sol·licitar cita prèvia i que les trobades es mantinguen preferiblement en espais oberts i seguint les mesures d’higiene i protecció.

Els centres en nivell d’alerta 3 i 4, que compten amb una vacunació completa, podran mantindre les visites de manera escalonada al llarg del dia d’una persona familiar, tutora o afí, o de fins a 3 en el cas de persones convivents, amb cita prèvia.

A més, podran entrar juntes i serà d’una duració màxima d’una hora i almenys una vegada a la setmana, amb la finalitat de facilitar la relació familiar. Els centres amb vacunació incompleta permetran la visita d’una única persona.

Quant als ingressos, es garantirà el reingrés de totes aquelles persones que durant la pandèmia hagen sol·licitat en algun moment la baixa voluntària amb reserva de plaça o per període vacacional.

Igualment, els serveis de perruqueria i podologia mantindran la seua activitat en els centres residencials amb la precaució de l’ús de EPI i màscares, així com la desinfecció dels materials i superfícies emprats. Es tracta d’un recurs que amb el nou model instaurat per la Conselleria, resulta gratuït per als usuaris i usuàries de les residències de persones majors.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia