El Pla ‘Convivint’ d’Infraestructures de Serveis Socials 2021-2025 suposarà una inversió de 561 milions d’euros per a la reforma o posada en marxa de 247 instal·lacions, que permetran la creació de 6.600 noves places públiques en residències i centres de dia per als col·lectius més vulnerables, com les persones majors, amb diversitat funcional o usuàries de prestacions relacionades amb la salut mental. Així ho va anunciar el president, Ximo Puig, i la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, el departament de les quals ha sigut l’encarregat del seu disseny i elaboració.

El pla, que es finançarà amb fons propis de la Generalitat, així com amb els procedents de les ajudes europees i d’algunes aportacions municipals, contempla la creació de una nova residència per a persones majors dependents a Bétera.

També es té previst impulsar reformes de caràcter integral en diferents residències públiques, entre elles en el Centre Específic per a Persones amb Malaltia Crònica (CEEM) de Bétera (hospital psiquiàtric).

Segons Generalitat, el Pla ‘Convivint’ d’Infraestructures de Serveis Socials 2021-2025 s’ha elaborat a partir d’un mapa de necessitats, un treball realitzat des de l’Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials, a través d’una metodologia pionera a Espanya i que ha tingut en compte tant indicadors socials i poblacionals com de vulnerabilitat i edat, així com la demanda efectiva de recursos.

Aquestes variables són les que han guiat el desenvolupament del Pla Convivint que s’ha traçat des dels principis de transparència i participació, i en el qual han participat les diputacions i els ajuntaments a través de l’Òrgan de Coordinació i Col·laboració Administrativa (OCCI), que ha sigut l’encarregat de consensuar totes i cadascuna de les actuacions incloses en el pla.

La cobertura de les necessitats i avançar cap a l’equitat territorial són dues dels objectius d’aquest projecte, juntament amb la finalització d’obres pendents de plans posats en marxa per anteriors governs, i la lluita contra la despoblació, impulsant la posada en marxa de serveis de proximitat en l’àmbit rural i d’interior.

En l’àmbit de persones majors, el Convivint contempla 100 actuacions i una inversió de 279 milions d’euros, que permetran duplicar el nombre de residències públiques i multiplicar per 12 els recursos d’atenció diürna, a més d’instal·lar punts d’atenció en la proximitat en el món rural, que consistirà en un centre de dia amb extensions que seran gestionades pel mateix personal, i que en la seua majoria seran a la província de Castelló.

El pla contempla una inversió de 81 milions d’euros destinades a 27 actuacions en l’àmbit de la diversitat funcional, la qual cosa permetrà duplicar el nombre de recursos públics fins a arribar a les 17 residències i els 10 centres de dia o ocupacionals.

La inversió en actuacions en centres per a persones amb problemes de salut mental serà de 74 milions d’euros, la qual cosa suposarà multiplicar per quatre el nombre de centres públics i garantir l’existència d’un recurs d’aquestes característiques en tots els departaments de serveis socials.

El pla ‘Convivint’ també contempla una aposta per millorar la xarxa de centres d’atenció diürna destinats a la infància i l’adolescència més vulnerable, amb 20 nous centres, la majoria dels quals se situaran a la província d’Alacant, on existeix una major manca d’aquesta mena de recurs.

La xarxa per a dones víctimes de violència de gènere rebrà una inversió de 3 milions d’euros per a la posada en marxa de 6 nous recursos, i també està prevista una inversió de 96 milions d’euros per a actuacions en 57 centres destinats a dignificar les instal·lacions que ja estan en marxa en els diferents àmbits dels serveis socials.

En el següent enllaç figura més informació sobre el pla, així com el detall territorialitzat de les infraestructures previstes: consultar ací.

Per part seua, el consistori de Bétera ha demanat explicacions a la Conselleria de Polítiques Inclusives després de l’anunci del Pla “Convivint”, ja que han indicat que les converses amb la Direcció General d’Infraestructures se centraven a més a dur a terme un Complex de Diversitat Funcional amb una Residència, un Centre de Dia i un Centre Ocupacional. Per això, s’indica que s’ha oferit una parcel·la municipal de més de 3.000 metres quadrats per a albergar aquest complex de diversitat funcional

Des de l’àrea de Drets Socials s’ha donat a conéixer que s’ha remés un correu electrònic a la Direcció General per a sol·licitar una reunió la setmana vinent.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia