A les 10.00 hores d’aquest dissabte, 17 d’abril, un bon nombre de ciutadans/es, familiars i representants del Món de la política s’han congregat al nou jardí del carrer la Pau de Bétera per a retre homenatge als veïns: Francisco Ten Campos, José Ten Campos, Vicente Miralles Aloy i Eduardo Campos Falomir. A més d’algunes forces polítiques locals i agrupacions amb la bandera de la República, els allí presents han pogut veure a cada portaveu de la corporació municipal actual i a membres de l’equip de govern. Així mateix, també han assistit a l’homenatge la Directora General de Relacions amb la Unió Europea i l’Estat, Daría Terrádez, i el Diputat Provincial de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, així com altres rostres coneguts i rellevants com el del Coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de València, Matías Alonso.

Francisco Ten Campos, José Ten Campos, Vicente Miralles Aloy i Eduardo Campos Falomir, víctimes del nazisme i presos en camps de concentració, romandran en la memòria de tot el municipi gràcies a la col·locació d’un monòlit amb una placa al citat espai. La placa indica el següent: “El pueblo de Bétera en homenaje a los deportados Beteranos a los campos de concentración nazis, quienes sufrieron y murieron por defender la libertad“.

Aquesta frase es troba acompanyada del nom de cada víctima i la seua data de naixement i mort. A més, s’acompanya del distintiu o símbol que duien els deportats espanyols en Mauthausen a la roba. En aquest sentit, el triangle blau significa “immigrant” i la S fa referència a la nacionalitat, en aquest cas l’espanyola en alemany (Spanier).

L’acte ha estat conduït pel regidor municipal de Cultura Manolo Chover, ja que aquest esdeveniment estava emmarcat dins de la programació municipal cultural del mes d’abril. A més, un conjunt de corda del Centre Artístic Musical de Bétera ha acompanyat amb música entre intervenció i intervenció.

El primer a intervindre ha sigut Jorge Alonso i Berzosa, director del Centre d’Estudis Locals de Bétera. Aquest, ha dedicat el seu temps a descobrir i conéixer la vida de les quatre víctimes hui homenatjades. Durant la seua intervenció ha fet referència a la trajectòria de cadascun d’ells. A més, ha llegit un escrit molt emotiu signat per la família de Vicente Miralles i Aloy, resident a França.

Seguidament, l’alcaldessa del municipi, Elia Verdevío ha oferit unes paraules on ha destacat la importància d’aquest acte “on el record i les emocions estan a flor de pell”.

Finalment, el Diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, ha sigut l’encarregat de tancar la ronda d’intervencions posant en relleu que estigueren allí presents tots els representants de cada grup polític local, independentment del seu color i ideologia, donat que és important per a la lluita per la recuperació de la memòria històrica. Així, ha donat l’enhorabona als polítics de Bétera, “servint com a exemple”.

Posteriorment, s’ha donat pas al descobriment de la placa commemorativa i s’hi han depositat 4 roses per cada víctima, damunt del monòlit. Els familiars de les víctimes, molt emocionats, s’han fet una foto al costat d’aquest monòlit i alguns han fet entrega també d’un ram de flors.

A continuació, oferim una fotogaleria de l’acte i, en una pròxima publicació, compartirem un vídeo de l’acte.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia