L’associació sense ànim de lucre Comunitat Educativa 16.7, d’ara en avant, C.E.16.7, és un col·lectiu mixt format per famílies i docents que continua sumant suports a la causa que els ocupa i noves mesures al seu projecte inicial el qual fins ara ja comptava amb el suport de les plataformes Murcia Educació Lliure i Segura en Pandèmia, i Treballadors de Risc del sector de l’Ensenyament, TRE.

Han volgut sumar-se a aquest projecte tres nous col·lectius: la plataforma Famílies per la Llibertat Educativa en Pandèmia, Falep Cantàbria, la plataforma Llibertat Educativa Canària i l’associació mixta formada per famílies i docents sense ànim de lucre Objectiu Salut i Educació OSYE. En total són més de 60000 signatures les que donen suport a aquesta iniciativa.

A més, tots els integrants d’aquesta unió de col·lectius que advoquen per la reforma educativa adaptada a la pandèmia, juntament amb altres vàries, s’han reunit per a donar lloc a la futura confederació d’associacions i plataformes de l’Estat espanyol, integrada per famílies, docents i totes aquelles persones interessades a defensar la salut, l’educació i els drets dels membres integrants de la Comunitat Educativa, especialment alumnat i docents.

Cal destacar que els responsables de C.E.16.7 insisteixen que la seua proposta està oberta a més mesures i millores, i conviden en les seues xarxes socials a aportar millores.

Amb el pas dels dies, són diverses les persones que comenten i comparteixen la proposta, implementant-la des dels camps que millor coneixen. Així és com han pogut millorar-la afegint un paquet de mesures per al transport escolar sota les observacions d’alguns experts en sistemes de retenció infantil i en ventilació i qualitat de l’aire.

Una altra mesura ha sigut especificar la necessitat que els mesuradors de   utilitzats en centres educatius i en el transport compten amb tecnologia *NDIR.

A més, el punt més revolucionari d’aquesta proposta es basa a permetre triar a famílies i docents entre assistència presencial al centre educatiu, o modalitat telemàtica en línia per a aquells amb riscos de salut en la llar o amb por davant la pandèmia.

Per a això, no es limiten a reivindicar el dret de triar donades les excepcionals circumstàncies, sinó que en la seua proposta inclouen quatre modalitats diferents i combinables perquè aquestes exigències pogueren ser dutes a terme tenint en compte als membres de la Comunitat Educativa que no volen assistència presencial, comptant amb el bon fer i la voluntat dels responsables polítics i Conselleries d’educació.

Hem volgut preguntar als representants de les plataformes que s’uneixen a aquesta iniciativa, per a conéixer més de prop les seues postures:

P: Quin és el motiu de decidir-vos a donar suport a la proposta de reforma educativa?

Múrcia Educació Lliure i Segura en Pandèmia respon: el motiu és que es busca una regulació per llei de la situació que s’està vivint en l’àmbit educatiu durant el COVID, de manera que no es depenga de la comunitat autònoma , província, municipi o fins i tot centre educatiu al qual pertangues a l’hora de tindre accés a ensenyament telemàtic sinó que estiga ja regulat per llei.

Falep Cantàbria comenta:  pel que sembla aquesta pandèmia no serà l’única i no podem veure’ns una altra vegada en aquesta situació, ni nosaltres que ja tindrem expedients d’absentisme oberts, ni la gent que vinga de noves i hagen de passar l’infern que estem passant nosaltres, és inhumà. Una reforma educativa seria l’única manera d’estar protegits en una altra situació eventual i similar a aquesta que estem vivint.

P: Quina diferència hi ha entre aquest projecte i tots els restants que a priori, semblen similars?

Múrcia Educació Lliure i Segura en Pandèmia contesta: en la proposta es recull a tots els sectors de l’àmbit educatiu, a més estaven oberts a propostes de les diferents plataformes que ens anàvem unint. D’altra banda, es donen opcions per a totes les famílies, vulguen presencial o telemàtica i sense oblidar la seguretat a les aules. Les reivindicacions de la nostra plataforma coincideixen amb les seues

*Falep Cantàbria respon: és un projecte molt ben rematat, empara als principals agents de la Comunitat Educativa i engloba situacions molt diferents: personal docent, alumnes, amb patologia, amb por, presencial, en línia… etc. És un projecte molt complet i amb una gran labor darrere que es nota en el resultat.

Aquestes són les impressions de dues plataformes formades per famílies, però també la secunden altres col·lectius que compten amb docents entre els seus membres, com és el cas d’una de les últimes incorporacions a aquest moviment, i després de quasi un any de marxa, es tracta d’Unió *OSYE (Objectiu Salut I Educació) plataforma per defensa del dret de salut i el dret a l’educació amb o sense patologies, els qui declaren: creiem que una pandèmia és motiu més que suficient per a prendre decisions que intenten protegir amb tots els mitjans a tota la comunitat educativa i les seues famílies.

Abanderem una llibertat de modalitat d’educació, presencial amb totes les mesures possibles (mesuradors CO2 amb tecnologia *NDIR, filtres *Hepa, ventilació adequada, màscares concordes a la situació, etc…) i també la modalitat en línia, donant-nos suport en el model en línia Educa que el govern ja tenia previst i pel qual ha dotat a les comunitats amb els pressupostos pertinents. Per tant, creiem que no ha de demorar-se més i com a plataforma hem decidit unir-nos a les associacions i plataformes adherides a C.E. 16.7 perquè creiem en el seu projecte i la seua proposta de presentar un decret llei que empare aquests drets.

A més, aquesta iniciativa ja comptava amb el suport d’una altra plataforma formada íntegrament per docents, els quals són, podríem dir, els que més de prop viuen la realitat a les aules, i que, per ser de risc, més precaucions han de prendre en el seu dia a dia.

Coneguem més de prop l’opinió d’un dels representants d’aquesta plataforma:

*TRE (Treballadors de Risc del Sector de l’Ensenyament) és una plataforma preocupada per la salut de la comunitat educativa: alumnat, PAS i, especialment, docents de risc i embarassades.

L’actual pandèmia ha posat de manifest que la situació dels docents vulnerables per diferents patologies o embarassos és de total i absoluta desprotecció, ja que estan sent obligats a incorporar-se als seus llocs de treball sense les adequades mesures de seguretat i protecció -fins i tot encara que els especialistes mèdics i els serveis de prevenció de riscos laborals els aconsellen el teletreball.

Després que el Ministeri de Sanitat reclassificara els centres educatius amb Nivell de Risc 1 (NR1) -assegurant que en ells el risc de contagi és mínim amb arguments que han quedat totalment obsolets una vegada que s’ha demostrat que el virus es contagia principalment per aerosols en espais tancats i/o mal ventilats amb gran afluència de gent que parla en veu alta: és a dir, exactament en els llocs les condicions dels quals coincideixen fil per randa amb les que normalment es donen a l’aula.- Per tant, els centres educatius són l’exemple perfecte de lloc interior amb un elevat risc de contagi per aerosols, i en conseqüència, atesa la nova evidència científica, s’hauria de revisar a l’alça el nivell de risc assignat als centres educatius, buscant una solució tant per a l’alumnat com per als docents vulnerables a la COVID.

P: Per què heu decidit donar suport a la proposta de reforma educativa?

Donem suport a aquest projecte perquè considerem que la pandèmia està afectant molt durament als centres educatius, que les dades que ens estan oferint les autoritats no reflecteixen la realitat de les aules, i que les proves i rastrejos són insuficients perquè no es fan garbellats a l’alumnat, ni proves als docents que estan en contacte amb alumnes positius. Pràcticament ningú és considerat com a contacte estret.

Quant als protocols establits a l’inici de curs, la realitat és que no es pot complir amb la distància mínima de seguretat de 1,5 metres, que hi ha centres on es fa classe en soterranis sense finestres.  A més, hi ha alumnes que per diferents motius no estan obligats a portar màscara, i en molts casos aquestes són no homologades que no ajusten correctament.

Així doncs, creiem que és imprescindible treballar tots junts per defensar el dret a la vida i la salut de tots els que comparteixen espai dins d’un centre educatiu i les seues respectives famílies.

En el cas concret dels docents de risc, demanem un entorn segur de treball i, atés que això no és possible, demanem tindre dret -com qualsevol altre treballador especialment vulnerable a la COVID- a teletreballar atenent en línia les necessitats dels alumnes vulnerables que no poden acudir a classe, així com les dels alumnes confinats.

Escrit per Comunidad Educativa 16.7.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia