Cada 24 d’abril, se celebra el Dia Mundial de la Meningitis.

La meningitis és una malaltia de summa gravetat, que afecta la medul·la espinal i les membranes del cervell causant greus lesions, discapacitat i en alguns casos, fins a la mort.

La meningitis és una patologia que danya el teixit de la membrana que envolta el cervell i la medul·la espinal. És una malaltia infecciosa que ocorre per l’aparició d’un virus o bacteri en l’organisme que causa una inflamació severa en les meninges.

Aquest patiment pot ser causat per altres agents com els fongs o l’aparició de lesions tumorals o el càncer. Si no es controla a temps, pot produir dany cerebral i fins i tot la mort.

El més comú, és que la meningitis aparega en les primeres etapes del desenvolupament infantil, sobretot quan els xiquets no són vacunats en el període estipulat dels primers sis anys de vida, no obstant això, la malaltia pot ser transmesa a qualsevol edat, per alguns agents contagiosos com són:

  • En els xiquets, pot ocórrer per transmissió d’algun contagi a través de la mucosa de la boca o la respiració.
  • En la població jove o adulta, pot ocórrer per mitjà de la tos, el bes o ingerir aliments o begudes que hagen sigut tocades per una persona infectada.

La manera més adequada de previndre la meningitis és a través de les vacunes. Això ajuda a combatre el bacteri anomenat meningococ tipus A i C i el pneumococ i que neutralitza la seua aparició en l’organisme i en cas d’aparéixer, mata el bacteri.

En general aquesta vacuna és aplicada en xiquets a partir dels primers mesos de vida. És subministrada en diverses dosis. Causa alguns símptomes lleus i no pot posar-se si el menor presenta febre.

El problema real de l’aparició de la meningitis, és que moltes persones no saben detectar a temps els símptomes que la produeixen i quan ja la malaltia és present, a vegades és massa vesprada per al pacient.

En aquest sentit, saber reconéixer aquests símptomes és de vital importància, sobretot, en la població infantil, que és la més vulnerable en la majoria dels casos. Com es propaga de manera ràpida, les primeres hores d’atenció i tractaments, són crucials.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia