Els establiments i locals comercials i d’activitats de serveis professionals de la Comunitat Valenciana, amb independència de la seua superfície útil d’exposició i venda, hauran de limitar al 75% el seu aforament total (actualment és del 50%), també en els seus aparcaments, a partir d’aquest dilluns, data des de la qual també podran tancar a les 22.00 hores.

Així ho recull la resolució de la Conselleria de Sanitat amb la flexibilització de les restriccions contra la Covid aplicables des de les passades 0.00 hores de hui dilluns, 26 d’abril, fins al 09 de maig, publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Les noves mesures contemplen el tancament també a les 22.00 hores de l’hostaleria, que mantenen l’aforament del 30% en interiors i del 100% en terrasses i el màxim de sis persones per taula, i dels locals dedicats a les activitats recreatives i jocs d’atzar, que ara tancaven a les 18 hores. Segueix suspés l’oci nocturn (discoteques, sales de ball, bars de copes, pubs o cibercafés), que no obstant això podran oferir restauració i hostaleria compatibles amb la seua llicència fins a les 22.00 hores, el mateix horari de tancament que tindran casinos, bingos o salons de joc.

La resta de mesures es prorroguen quinze dies més, com el toc de queda nocturn entre les 22.00 hores i les 06.00 hores i el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana, i passat aqueix termini tornarà a reunir-se la Interdepartamental per a acordar l’alçament del perimetratge autonòmic, així com noves flexibilitzacions si es mantenen les bones dades.

Turisme, oci i cultura

Les piscines per a ús recreatiu, d’hotels, allotjaments turístics i d’urbanitzacions, així com spas, hauran de respectar el límit del 75% d’aforament tant quant al seu accés com a la pràctica recreativa, i es podrà fer ús dels vestuaris i dutxes al 50%.

Des d’aquest dilluns augmenten també els aforaments màxims permesos en molta activitats, com les culturals, de manera que museus, biblioteques, arxius, sales d’exposicions, galeries d’art o monuments pugen del 50 al 75%, mentre que les visites guiades podran ser de fins a 20 persones en espais oberts i 10 en recintes tancats.

El mateix aforament del 75% s’aplicarà a pavellons de congressos, sales de conferències, instal·lacions firals, cinemes, teatres, amfiteatres, auditoris, sales d’arts escèniques o circs.

En aquest sentit, també passa del 50 al 75% l’aforament dels mercats ambulants i de l’ensenyament artístic reglat en conservatoris i centres autoritzats, l’ensenyament no reglat en escoles o acadèmies de música o dansa, autoescoles, i l’activitat formativa d’agrupacions musicals en general (orquestres i bandes), companyies de dansa i escoles de teatre.

A més, l’ocupació de vaixells i embarcacions dedicats tant al transport turístic com a la navegació d’esbarjo podrà ser al 100% del seu aforament, el mateix que en els transports amb autobús, on hi haurà separació entre passatgers si el nivell d’ocupació ho permet.

Cerimònies, celebracions religioses, vetles, allotjaments i oci educatiu

Puja del 30 al 50% l’aforament de cerimònies i celebracions religioses o civils; zones comunes d’hotels, albergs, cases rurals i altres allotjaments; activitats d’oci educatiu, educació de temps lliure i escoles d’animació juvenil. Si van acompanyades d’un servei d’hostaleria, aquest s’ajustarà al regulat en aquesta matèria.

En les vetles, l’aforament serà del 50%, amb un màxim de 50 persones en espais oberts i 25 en tancats, el mateix número que per als enterraments.

Activitats esportives

Des d’aquest dilluns puja del 30 al 50% l’aforament en instal·lacions esportives tancades i en piscines tancades, el mateix percentatge que s’aplicarà també a l’ús de vestuaris i dutxes.

Les activitats esportives podran realitzar-se en grups màxims de 10 persones en instal·lacions tancades, on serà obligatori usar la màscara, i de 20 persones a l’aire lliure, on no serà exigible la màscara.

Els entrenaments esportius es mantenen sense públic, però es tornen a permetre els esdeveniments i competicions esportives, amb un aforament del 50% i un límit de 1.000 esportistes a l’aire lliure i 300 en recintes tancats, i un públic màxim de 1.000 persones en instal·lacions obertes i 500 en locals tancats.

Esdeveniments amb concentració de persones

Segueix prohibida la realització de celebracions populars, desfilades o espectacles itinerants, però es poden realitzar altres esdeveniments que impliquen aglomeració de persones, sempre que complisquen un 75% d’aforament i un màxim de 500 persones assistents en interiors i de 1.000 persones a l’aire lliure.

No obstant això, en els esdeveniments, celebracions o concentracions de persones a l’aire lliure es poden establir divisions de l’espai de fins a un màxim de 4 sectors diferenciats de 500 assistents en cadascun d’ells, amb entrada i eixida, lavabos i servei d’hostaleria independents en cada sector.

Tant en aquests esdeveniments a l’aire lliure com en interiors, caldrà establir entrades i eixides escalonades; no es podran consumir aliments ni begudes (excepte aigua),excepte en la zona de restauració habilitada a aquest efecte; i tampoc es permet fumar ni els dispositius electrònics d’inhalació de tabac.

Faules Covid

Independentment de tot l’explicat i detallat anteriorment, cal anar amb cautela amb les falses faules. Suposades noves restriccions contra la Covid-19 o falses citacions per a vacunar-se enfront del coronavirus són alguns de les faules que ha hagut de desmentir en aquest any de pandèmia la Generalitat Valenciana, que insisteix que es verifiquen sempre pels canals oficials aquests missatges que solen arribar als grups de WhatsApp.

L’últim d’ells va ser una imatge difosa hores abans de la reunió de la Interdepartamental d’aquest passat dijous per a acordar les noves restriccions que han entrat en vigor aquest dilluns, en la qual es va plagiar el cartell que sol usar la Generalitat per a difondre les mesures i es van incloure unes que no tenen res a veure amb les adoptades finalment.

La reacció del Govern valencià va ser desmentir-ho immediatament en les seues xarxes socials oficials, com ha fet en altres huit ocasions des que començara la pandèmia, i a més posar-ho en coneixement de les forces de seguretat del Palau de la Generalitat per si poguera portar a iniciar algun tipus d’investigació.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia