Cada 28 d’abril se celebra a tot el món el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball, proclamat per l’Organització Internacional del Treball (OIT). La celebració consisteix en una campanya anual internacional per a promoure el treball segur, saludable i digne. A més es ret homenatge a les víctimes dels accidents de treball i les malalties professionals.

L’objectiu de el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball és la prevenció dels accidents laborals i de les malalties professionals. Es tracta de mostrar al món la magnitud del problema i fer veure que una cultura de la seguretat i salut en el treball pot ajudar a reduir considerablement el nombre de morts i lesions en el treball.

La creació de el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball té com a prioritat atendre les necessitats laborals i professionals de totes les persones, que han patit accidents o malalties laborals. Així mateix, es vol buscar la manera de previndre accidents i altres riscos professionals.

La idea primordial, és crear una consciència social per a disminuir els riscos i danys que puguen patir els empleats i professionals en el camp laboral a tot el món.

Aquesta data també és propícia per a rendir tribut a totes les víctimes d’accidents laborals, així com a aquelles persones que pateixen malalties ocupacionals, a conseqüència de l’acompliment de les seues funcions.

Per a la OIT, és primordial que existisca una cultura de consciència i responsabilitat dels empresaris, per a assegurar als seus treballadors una ocupació digna i lliure de riscos que atempten contra la seua integritat i qualitat de vida.

Per a l’any 2021, la campanya se centra en anticipar-se a les crisis, preparar-se i respondre, invertint en Sistemes resilients de Seguretat i Salut en el Treball.

Amb ella, es pretén incentivar inversions en Sistemes Resilients de Seguretat i Salut en el Treball (SST), d’acord amb el que s’estableix en el Conveni sobre el marc promocional per a la seguretat i salut en el treball de l’any 2006.

En tal sentit, és de vital importància sensibilitzar a l’opinió pública sobre la importància de crear i enfortir aquests Sistemes de Seguretat i Salut, els quals contribuiran a mitigar i previndre la propagació del virus Covid-19 en els llocs de treball.

Els treballadors estan contínuament exposats a contraure el virus en els seus llocs de treball, especialment en el sector salut i sanitari.

Aquest risc s’ha vist potenciat per la proximitat en els espais laborals que no permeten complir amb el distanciament físic adequat, conjuminat a l’escassa ventilació, interacció amb companys de treball i el trasllat diari o freqüent en transport públic o privat.

A fi de disminuir el risc per contagi i propagació del virus entre els treballadors, s’han adoptat pràctiques i procediments com ara controls administratius, modalitats de treball a distància (teletreball), desinfecció d’espais de treball, entre altres.

No obstant això, tals mesures han generat efectes adversos en els treballadors, com ara riscos químics, impacte psicosocial i malalties ocupacionals.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia