Cada 2 de maig, se celebra el Dia Internacional contra el Bullying o l’Assetjament Escolar. L’objectiu d’aquesta celebració és conscienciar sobre el risc de l’assetjament escolar i el bullying en els xiquets i joves a nivell mundial, així com buscar els mecanismes per a evitar aquest mal, que hui, s’ha convertit en un terrible perill per a la població infantil i juvenil.

La data va ser establida per associacions de pares i diverses organitzacions no governamentals per a conscienciar sobre els riscos de l’assetjament escolar i els mètodes per a evitar la violència en els centres escolars, i per a establir un protocol d’actuació davant casos d’aquest tipus. La causa es representa amb un llaç de color vermell oscur.

El Bullying o assetjament escolar és la manera de comportar-se o dirigir-se a una altra persona ja siga de manera verbal o física, causant un mal temporal o permanent en la víctima. És un tipus de fustigació reiterativa d’una o més persones cap als seus semblants, en els quals la persona pateix d’amenaces, intimidació, manipulació i inclusivament, agressions físiques.

Encara que sempre ha existit el maltractament i les agressions entre la població infantil i els joves, en els últims anys aquest problema s’ha agreujat, portant com a resultat, lamentables conseqüències que poden marcar per sempre la vida no sols de l’afectat sinó del seu nucli familiar.

Se sap que quan un xiquet o adolescent és agredit de manera verbal o física comença a mostrar una sèrie de comportaments bastants característics com un baix rendiment escolar, símptomes de depressió, baixa autoestima i en el pitjor dels casos, el desig d’atemptar contra la seua vida.

D’acord amb estudis realitzats per UNICEF, se sap que un alt percentatge dels xiquets a tot el món pateix d’assetjament escolar. Un de cada tres, és víctima d’aquest mal social.

En l’actualitat, el ciberassetjament està a l’ordre del dia. Algunes de la mesures recomanades per a evitar el ciberassetjament són les següents:

  • Canviar les dades de la configuració de privacitat, que només puga ser compartida amb amics o de manera privada.
  • Bloquejar i eliminar contactes que envien missatges d’assetjament.
  • Denunciar a la persona que estiga realitzant bullying.
  • Parlar amb els pares, familiars o persones majors sobre l’assetjament, perquè estiguen al corrent i puguen denunciar l’assetjament.
  • Dirigir-se a les autoritats, en cas de presentar-se situacions que amenacen la integritat o la vida del xiquet o el jove.
  • És important guardar evidències de l’assetjament, com a fotos, vídeos o textos, que puguen servir per a denunciar a l’agressor.
  • Allunyar-se per un temps de les xarxes socials, resulta una eixida, deixant de costat Internet o qualsevol eina tecnològica on puguen accedir altres persones.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia