La por, la soledat i les inseguretats són els principals sentiments que han compartit les mares que han viscut el seu embaràs i maternitat des del març passat de 2020. Les matrones i especialistes de l’àrea d’Obstetrícia i Ginecologia del Departament de Salut de Manises coincideixen en l’advertiment que aquests sentiments han augmentat exponencialment entre les mamàs. Beatriz Martínez, matrona del Centre de Salut de Cheste, compte que “moltes dones venen amb por al part, no pel dolor ni de moment exacte de donar a llum sinó per por del virus. Aquest sentiment ha causat en moltes d’elles conseqüències indirectes, com la interrupció de la lactància o l’augment en el nombre de cesàries”.

Per això, en el Dia de la Mare, les especialistes de maternitat del Departament de Salut de Manises adverteixen de les noves necessitats davant les quals es troben les dones que decideixen ser mares durant aquesta crisi sanitària. “Busquen més que mai professionals pròxims, que el tracte estiga centrat en elles, que les escoltem i els informem sobretot el procés, que responguem als seus dubtes i incerteses. Necessiten empatia, proximitat, sentir-se compreses”, explica Magdalena Gago, matrona en paritori de l’Hospital de Manises.

Durant tot enguany, les matrones i especialistes del Departament de Salut de Manises han estat en contacte permanent amb les pacients, fent un seguiment de les consultes de manera presencial o per via telefònica. Així, a l’Hospital de Manises han donat a llum més de 1.200 dones. Ingrid, que ha sigut una d’elles, destaca que “el que més valore de l’atenció que vaig rebre per part de l’equip de professionals va ser la comprensió i proximitat amb la qual em van atendre, no sols abans del part sinó també durant el postpart i la lactància”. Donar a llum en 2020 va ser un fet difícil per a Ingrid ja que va haver d’acudir al paritori d’urgència i sense la possibilitat d’anar acompanyada encara que ella reconeix que “la part positiva de donar a llum en pandèmia ha sigut la possibilitat de passar temps amb el meu fill encara que haja sentit també moments de soledat”.

El equip d’Obstetrícia i Ginecologia del centre sanitari ha treballat durant aquests mesos per a fer del paritori un lloc segur, on les dones i els seus acompanyants se sentiren còmodes. “Hem adaptat els protocols d’actuació actualitzant-los concorde a les normes de salut a cada moment. Les jornades d’embarasses ara s’estan realitzant via en línia ja que hem hagut de reinventar-nos mitjançant l’ús de la tecnologia per a acostar-nos a cada mamà i perquè se senten cuidades i informades”, explica Magdalena.

El Departament de Salut de Manises dona cobertura i assistència sanitària pública, tant ambulatòria com domiciliària a més de 193.000 persones de 14 localitats a través de l’Hospital de Manises, 10 centres de salut, 9 consultoris locals, 2 centres d’especialitats i l’Hospital de Crònics situat a Mislata.