Des de l’any 1993 se celebra el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. Aquesta data va ser decretada per la ONU per a avaluar l’estat de la llibertat de premsa a nivell mundial, la defensa als atacs a la independència de la premsa i dels periodistes, retent homenatge a aquells professionals del periodisme que han perdut la vida en l’exercici de la seua labor.

Per a commemorar aquest dia es va triar el 3 de maig, amb motiu de l’aniversari de la Declaració de Windhoek, en la qual els representants de mitjans de comunicació africans que participaven en un seminari organitzat per la UNESCO en la capital de Namíbia l’any 1991, van elaborar un document que va recopilar els principis de la llibertat de premsa.

En aquesta Declaració es planteja el desenvolupament d’una premsa lliure, independent i pluralista com a element essencial per al desenvolupament i manteniment de la democràcia en les nacions del món.

Així mateix, s’expressa de manera categòrica que el concepte de premsa independent ha de ser entés com una premsa autònoma, on els poders públics no tinguen cap participació ni control, ja siga d’índole econòmic o polític.

La llibertat de premsa és el dret que tenen tots els mitjans de comunicació d’investigar i mantindre informada a la societat en general sobre els fets i esdeveniments que succeeixen en el dia a dia, sense que per això, puguen ser víctimes de censura, assetjament, fustigació o algun tipus de coacció durant l’exercici de la seua professió.

La llibertat de premsa gaudeix d’una garantia constitucional, a través de la qual, de forma totalment lliure i democràtica, les persones poden unir-se per a crear mitjans de comunicació autònoms i lliures de censura.

Per a commemorar aquest dia, la UNESCO emet anualment un missatge o lema al·lusiu a la llibertat de premsa. Per a l’any 2021 el tema central es denomina “La informació com un bé comú”, referit a la suprema importància de disposar d’informació veraç i de confiança.

Resulta necessari fer front a la desinformació, mitjançant la generació i divulgació de continguts amb criteris de responsabilitat i transparència per part de professionals del periodisme.

Per a això és pertinent que es complisquen els següents aspectes:

  • Mesures per a garantir la viabilitat econòmica dels mitjans de comunicació.
  • Mecanismes per a garantir la transparència de les empreses proveïdores del servei d’Internet.
  • Millora de les capacitats d’alfabetització mediàtica i informacional que permeten a l’opinió pública la gent reconéixer, valorar i defensar al periodisme com un bé comú.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia