Aquest dilluns, 03 de maig, l’equip de Betera.com ha estat present en l’acte d’inici dels treballs d’excavació en la Fossa 114 de Paterna, on també es troba qui va ser alcalde de Bétera, D. Juan Martí i Torrent.

L’Associació de Familiars de Victimes de la Fossa 114, presidida per Carmen Contreras i Vergara, neta d’un dels regidors municipals de Godella que també es troba en aquesta fossa, D. Juan Manuel Contreras i García, ha sigut l’encarregada d’organitzar un breu acte d’apertura en memòria dels seus familiars afusellats.

A aquest acte han sigut convidats alguns alcaldes i alcaldesses dels municipis que compten amb víctimes en aquesta fossa, independentment del seu color polític. Així, gran part d’aquests alcaldes i alcaldesses han mostrat el seu suport a les víctimes i als seus familiars, assistint a l’acte. Aquest també ha sigut el cas de Bétera.  En aquest sentit, la presidenta de l’associació ha agraït aquesta acció, indicant que és un “gest de concòrdia, el qual ajuda realment a que es comencen a tancar les ferides”.

A l’acte també han acudit la consellera Rosa Pérez Garijo, la diputada Mercedes Caballero, el Diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, i el Coordinador del grup de Memòria Històrica, Matías Alonso. A més a més, també hi han estat present, membres del grup memorialista Paraules contra l’oblit, els quals durant aquest període de temps també han brindat la seua ajuda en tot el que els hi ha sigut possible. L’acte ha estat moderat per Juan Carlos Contreras i Vergara, secretari de l’Associació.

Aquests treballs d’exhumació estan finançats íntegrament per la Diputació de València amb 382.000 euros, a través de la Delegació de Memòria Històrica.

Els encarregats d’aquesta tasca és l’empresa ArqueoAntro. En aquest sentit, l’arqueòleg i membre fundador d’ArqueoAntro, Álex Calpe, hi ha explicat que els treballs d’excavació podrien  allargar-se al voltant de sis mesos a causa del gran nombre de cossos que s’espera trobar a l’interior de la Fossa 114, mentre que la identificació de les restes trobades es pot perllongar previsiblement durant any i mig. Així mateix, ha detallat en què van a consistir tots aquests treballs. Durant la primera actuació, la qual ha donat inici després del breu acte, s’ha descobert el primer memorial originari.

La 114 és una de les fosses comunes més grans localitzades a la província. En aquest sentit, seguint els estudis de l’historiador valencià Vicente Gabarda i de les dades que apareixen en el Registre Cementerial de Paterna, s’espera trobar les restes de 197 persones represaliades pel franquisme distribuïts en cinc saques, l’última del 28 de juny de 1940.

En aquesta saca, que hauria de trobar-se en primer lloc una vegada iniciada l’excavació, es preveu trobar les restes de 31 persones, entre elles el que fora president de l’Ateneu Mercantil de València i vicepresident de la Diputació, Isidro Escandell; el magistrat i president de la sala 4 de l’Audiència Provincial Luis Cisneros; i l’editor de la revista La Traca, Vicent Miquel Carceller, així com el dibuixant de la mateixa revista satírica valenciana Carlos Gómez Carrera, conegut com ‘Bluff’, un alcalde, un tinent d’ alcalde i tres regidors de Godella, així com un de Foios. Per aquest fet, alguns mitjans de comunicació anomenen a aquesta fossa com “la fossa de la cultura”, tal i com ha declarat Matías Alonso. En aquesta fossa també es troben mestres i gent del Món de la justícia i, a més, una dona de Benaguasil, Dolores Arnal.

La procedència de les víctimes abasta 67 localitats i cobreix pràcticament la província de València i altres com Castelló, Badajoz, Barcelona i Huesca. De la comarca del Camp de Túria, a banda de Bétera, es troben víctimes dels següents municipis: Benaguasil (19), La Pobla de Vallbona (3), Llíria (1), Riba-roja de Túria (1).

El diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera ha explicat que la Diputació “es troba a la disposició de les persones que vulguen rescatar de l’oblit als seus sers estimats represaliats durant la guerra i la postguerra”.

“El fet de recuperar les restes dels familiars, identificar-los i donar-los el soterrament digne que tots ells mereixen ha sigut el principal i únic pròposit de l’Associació de Familiars de Víctimes de la Fossa 114 des dels inicis”, ha declarat la presidenta d’aquesta associació. En una pròxima publicació, oferirem un vídeo sobre l’acte.

 

 

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia