La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha estés el radi d’acció en la lluita contra el ‘cotonet‘ de Sud-àfrica (Delottococcus aberie) amb la decisió d’ampliar el repartiment de paranys d’atracció i mort mitjançant feromones i l’insecticida piretrina a altres tres comarques: la Plana Alta, Camp de Túria i Els Serrans, que se sumen així a Camp de Morvedre i la Plana Baixa, on ja s’estava aplicant aquest procediment per a fer front a la plaga.

El secretari autonòmic d’Agricultura, Roger Llanes, ha apuntat sobre aquest tema que “malgrat que el procés de distribució d’aquests dispositius va resultar complex en un primer moment, anem superant les dificultats inicials i a poc a poc hem aconseguit aconseguir una velocitat de creuer que ha de permetre’ns atendre la demanda dels agricultors interessats a apostar per aquest sistema de parany”.

La Conselleria d’Agricultura entrega de manera gratuïta un dispositiu a cada agricultor que prèviament haja adquirit un altre en el mercat i acredite la compra amb la presentació de la corresponent factura.

En aquests moments, el servei de Sanitat Vegetal de la Conselleria disposa d’un estoc de 200.000 paranys, la qual cosa ha propiciat que puga estendre el repartiment de les mateixes a altres tres comarques. En un primer moment la distribució dels dispositius va estar circumscrita a les dues comarques més afectades pel ‘cotonet‘ procedent de Sud-àfrica: Camp de Morvedre i Plana Baixa.

Llanes considera “molt important que els productors de cítrics instal·len els paranys en les seues parcel·les per a combatre el cotonet perquè la persistència d’aquests dispositius és superior a un any i aqueixa circumstància permetrà reduir les poblacions i la dispersió del Delottococcus de cara a les pròximes campanyes”.

A més, i dins de les accions que la Conselleria d’Agricultura està duent a terme per a combatre aquesta plaga, destaca igualment la intensificació dels alliberaments massius del parasitoide Anagyrus aberiae, que va ser importat de Sud-àfrica a propòsit com a aliat en la lluita contra el Delottococcus.

En aquests moments els punts d’alliberament del parasitoide ascendeixen ja a 98, repartits al llarg de 33 municipis i 11 comarques, que van des del Maestrat fins a la Vega Baixa.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia