Compromís va presentar en el passat Ple de maig de Bétera, celebrat aquest dilluns, una proposició per a donar suport a la iniciativa per una llei que garantisca el dret a l’habitatge.

Així, la citada proposició plantejava el següent:

– La llei deu garantir el dret a l’habitatge digne, accessible i assequible i adequada com a dret subjectiu, garantint que aquesta protecció siga efectiva i evitant que cap persona patisca “sensellarisme“.

– Stop desnonaments de persones vulnerables, sense alternativa d’habitatge digne i adequada, així com l’obligació de lloguer social estable per als grans tenedors i, en la resta de casos, reallotjament digne i adequat a càrrec dels poder públics.

– Assegurar i ampliar el parc públic de lloguer social, com a mínim al 20% del conjunt d’habitatges en 20 anys, fent front a l’emergència habitacional de forma prioritària.

– Regulació estatal de lloguers a preus adequats als salaris de la població en cada zona del territori, modificació de l’arrendament urbà per a donar protecció i estabilitat als inquilins del conjunt del país.

– Garantir els subministraments bàsics d’aigua, llum, gas i accés a les telecomunicacions per a evitar la bretxa digital com a part d’un habitatge digne.

– Garantir una segona oportunitat efectiva per a les llars amb deutes hipotecàries i desenvolupar mesures contra el sobreendeutament i els abusos financers i immobiliaris.

– Ampliació pressupostaria per a habitatge social i política social d’habitatge fins a arribar a la mitjana europea de parc públic, destinant com a mínim un 2% del pressupost estatal, assignació d’una part suficient dels fons europeus de recuperació a aquest objectiu.

– Participació activa de la població en tota la política d’habitatge i urbanisme.

– Donar trasllat d’aquests acords al grup parlamentari de les Corts Valencianes, així com al del Congrés dels Diputats.

Després de la lectura dels punts d’aquesta proposició, la portaveu de Compromís, Cristina Alemany, va voler matissar que aquesta proposició “encara que la presenta Compromís, ve per registre d’entrada per part d’Esquerra Unida Bétera i que Compromís l’ha assumit perquè comparteix al 100% el contingut i l’esperit d’aquesta proposició”.

Així mateix, Alemany va explicar que aquesta proposició no ha nascut de cap partit polític, sinó que naix d’una iniciativa impulsada per 20 associacions i a la qual s’han adherit més de 50 associacions de l’estat espanyol.

A més a més, va indicar que en aquests moments s’està treballant en una llei estatal d’habitatge, el qual “ens dona una oportunitat magnífica per a protegir i avançar, d’una manera ferma i efectiva, per a aconseguir un dels drets socials més oblidats per la democràcia espanyola en les últimes dècades”.

Així, l’edil va donar dades, detallant que més de 32.000 persones viuen al carrer, més de 12 milions de persones viuen en risc d’exclusió social i més d’un milió de desnonaments entre 2008 i el primer trimestre de 2020, entre altres.

Finalment, Cristina Alemany va demanar un vot favorable de tots els grups polítics representats en la corporació municipal.

Seguidament, el Portaveu de l’Equip de Govern, Manuel Pérez, va declarar que “és curiosa aquesta moció perquè la presenta Esquerra Unida que forma part del Govern actual, partit declarat com a comunista i que forma part del grup Podemos, socis d’eleccions i de Govern dels companys de Compromís i que agafen aquesta proposta”. “És curiós perquè cap punt dels que presenta és competència de Bétera. To són competències estatals que, si el govern volguera perquè tenen una gran majoria al Congrés, podria tirar endavant. Per tant, no entenc com Esquerra Unida, part del Grup Podemos i amb membres dins del Consell de Ministres del Govern no du aquestes propostes on ha de dur-les”, va afegir l’edil.

D’altra banda, la Portaveu de Ciutadans, Ema Martínez, va manifestar que hi ha aspectes d’aquesta proposició que no acaben de compartir. “Si aquestes parts no se suprimeixen, com la regularització de preus en el lloguer, no podríem donar suport a aquesta moció. Tampoc s’ha donat l’oportunitat de transaccionar-la i de poder aportar”, va prosseguir. A més, va explicar que des de Serveis Socials li consta que s’estan donant ajudes directes als col·lectius més vulnerables.

Així mateix, la Portaveu de PSPV-PSOE,  José Ballesteros, va explicar el treball i el procés que s’està duent a terme per a la redacció de la nova llei d’habitatge estatal, així com va declarar que el dret a un habitatge digne és un dret constitucional. D’altra banda, va indicar que perquè la llei estiga ben feta el seu grup votaria l’abstenció.

Finalment, el Portaveu de Vox, Fidel Valcarce, va comentar que “aquesta proposició ronda per molts municipis de la Comunitat Valenciana i és porqueria i propaganda barata al més pur estil bolivarià, que l’únic que porta és misèria i fam”. “Vostés haurien d’estar treballant per a aconseguir incrementar la renda de les famílies i que el pagament del lloguer i/o la hipoteca no supere el 30% dels seus ingressos”, va afegir.

Aquesta proposició no va prosperar, amb els vots a favor de Compromís, les abstencions de Mas Camarena-Torre en Conill i PSPV-PSOE i els vots en contra del Partit Popular, Ciutadans i Vox.

A continuació, oferim un vídeo amb les diferents intervencions i exposicions de la proposició:

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia