Cada 9 de maig, se celebra el Dia d’Europa. Aquesta és una data que va ser creada amb la finalitat de recordar el que en el seu moment es va denominar la Declaració Schuman i el que més tard sembraria la llavor de la primera Unió Europea.

La Declaració Schuman és el nom que rep el discurs donat pel francés Robert Schuman el 9 de maig de l’any 1950, qui va proposar la creació d’una Europa unida amb la finalitat d’aconseguir la pau mundial.

A partir d’aqueix moment històric, la Comissió Europea, concep aquesta idea com una realitat a través de la qual nasquera una administració conjunta que beneficiara a tots els països d’aquest continent.

Amb aquesta Declaració, es van aconseguir alguns assoliments importants com la modernització del carbó i l’acer, així com la distribució equitativa d’aquests productes entre tots els països que els necessitaren.

D’altra banda, l’acord plantejava una millora de la qualitat i condicions de vida dels empleats en aquesta indústria. Una idea que va comptar amb el beneplàcit de la majoria dels països aliats com van ser Itàlia, Alemanya, Bèlgica, França, entre altres.

A més, enguany, la celebració coincideix amb el 70 aniversari de la signatura del Tractat de París, que va suposar l’inici del procés de construcció europea, i amb el llançament de la Conferència sobre el Futur d’Europa.

De tot això, naix el que hui es coneix com la Unió Europea i a partir de l’any 1985 es declara el 9 de maig com el Dia d’Europa.

En el Dia d’Europa, els països integrants realitzen diversos esdeveniments i activitats per a commemorar aquesta data tan emblemàtica. No obstant això, no és considerada com una data festiva ja que els treballadors assisteixen a les seues jornades laborals (en el cas que no caiga diumenge) com un altre dia més, a diferència d’aquelles que si són considerades vertaderes festes de caràcter nacional.

En aquest sentit, cal recordar que la Generalitat Valenciana s’ha sumat un any més a la Setmana d’Europa. Per a això, ha preparat una variada programació d’actes en col·laboració amb l’oficina Europe Direct Comunitat Valenciana, la Fundació Comunitat Valenciana-Regió Europea i altres entitats.

L’acte central de la Setmana d’Europa se celebra aquest diumenge amb la presentació oficial de la nova etapa de Europe Direct Comunitat Valenciana 2021-2025 i un concert a càrrec de l’orquestra L’Ensemble, de Casa Mediterrani, que interpretarà un repertori basat en una selecció de ‘L’Europa Galant’.

La programació prevista (consultar ací) ha sigut molt variada.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia