Aquesta mitjanit ha finalitzat l’estat d’alarma establit inicialment al març de l’any passat, catorze mesos després que el Govern acordara la mesura per primera vegada per a contindre la pandèmia i posar fre a la covid-19 i que ha suposat per a la ciutadania fortes limitacions en el dia a dia.

Amb la finalitat de l’estat d’alarma es podrà viatjar entre comunitats autònomes -excepte en àrees concretes d’alta incidència que siguen susceptibles de poder tancar-se- i el toc de queda s’alçarà de forma generalitzada en quasi tots els territoris. Des de les 00.00 hores de hui diumenge ja no existeix el toc de queda nocturn, de 23.00 a 6.00 hores, per la qual cosa s’inicia una nova situació en la qual l’hostaleria podrà obrir fins a quasi la mitjanit i les persones no convivents podran reunir-se en domicilis, o més de sis en espais públics.

Les mesures concretes de la Comunitat Valenciana són les següents:

– Decau el confinament perimetral
– Mobilitat limitada de 00.00 a 06.00 hores.
– En els establiments de l’hostaleria i restauració, els locals hauran d’estar tancats a les 23.30 hores.  L’aforament permés a l’interior de les instal·lacions és del 50% de la seua capacitat, sempre respectant un compliment estricte de les mesures de ventilació i climatització en espais interiors, mentre que a les terrasses a l’aire lliure l’aforament és del 100%. i 10 persones màxim per taula.
– En hostaleria i restauració, la distància entre taules serà de 2 metres en interior d’establiments i 1,5 en terrasses exteriors, i el consum serà sempre assegut en taula, al mateix temps que estarà prohibit l’ús de la barra, fumar o el ball.
– Als hotels, albergs turístics, cases rurals i altres allotjaments similars, l’obertura de zones comunes podrà ser també de fins al 75% de l’aforament, i es manté suspesa l’activitat pròpia de discoteques, sales de ball i bars de copes amb i sense actuacions musicals en directe, pubs, ciber-café, cafés teatre, cafés concerte i cafés cantant.
– Les reunions socials en àmbits públics i privats s’amplia a un màxim de 10 persones.
– La permanència en llocs de culte i per a reunions i celebracions religioses no podrà superar el 75% del seu aforament, sempre que la distància interpersonal respecte un mínim de 1,5 metres, així com per a altres activitats, com a congressos; sales de cinema i teatre; atraccions de fira, zoològics o aquaris. Aquest aforament regirà també per als establiments i locals comercials, els mercats ambulants que desenvolupen la seua activitat en la via pública a l’aire lliure, i les seus festeres, que podran obrir per a la realització de les seues activitats habituals en les franges horàries de 10.00 a 13.00 hores i de 16.00 a 22.00 hores.
– Les vetles podran realitzar-se en tota classe d’instal·lacions, públiques o privades, amb un aforament limitat al 50% i un màxim de 50 persones en espais a l’aire lliure i de 25 persones en espais tancats, siguen o no convivents, garantint-se la distància interpersonal de seguretat i mesures d’higiene.
– En el cas de les cerimònies no religioses, també podran realitzar-se en tota mena d’instal·lacions, públiques o privades, ja siga en espais a l’aire lliure o espais tancats, sempre que no se supere el 50% del seu aforament, garantint-se la distància interpersonal de seguretat i mesures d’higiene.
– No es permet la realització de celebracions populars, desfilades o espectacles itinerants, i en el cas d’una altra mena d’esdeveniments de qualsevol naturalesa, que puguen implicar aglomeració de persones, l’aforament serà del 75%, amb un màxim de 500 persones en interiors, i 1.000 a l’aire lliure.
– Es manté l’ús obligatori de la màscara a partir dels sis anys, excepte per a realitzar esport a l’aire lliure; per al bany i els períodes de descans abans o després del bany, i els moments estrictament necessaris per a menjar o beure, en llocs en els quals estiga autoritzat.
– En vigor des de les passades 00.00 hores d’aquest 9 de maig i durant els següents 15 dies (fins al 24 de maig).
Excepcions

S’exceptuen del límit horari de tancament els serveis d’hostaleria d’hospitals i clíniques; d’establiments hotelers i allotjaments turístics; els situats en empreses i llocs de treball, en centres educatius o en centres residencials, i els d’àrees de servei de vies de comunicació.

A partir de la conclusió de l’horari establit per a establiments de restauració i hostaleria, aquests podran continuar la seua activitat sol i exclusivament per a les persones usuàries d’aquests, fins al seu horari de tancament habitual, sense perjudici de la subjecció a la resta de mesures establides per als establiments de restauració i hostaleria.

El toc de queda únicament podrà incomplir-se per a l’adquisició de medicaments, productes sanitaris i altres béns de primera necessitat; assistència a centres sanitaris o d’atenció veterinària; el compliment d’obligacions laborals, professionals, empresarials, institucionals o legals, i el retorn al lloc de residència habitual.

També es podrà incomplir en cas d’assistència i cura a majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables, i el desenvolupament d’activitats cinegètiques vinculades al control de la sobreabundància d’espècies, o per causa de força major o situació de necessitat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia